Kultura

Rems dobitnik Vidovdanske povelje

by DAN | 23:06:2017 | 19:57:36

Jednoglasnom odlukom žirija, nagrada „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu u 2017. godini pripala je Igoru Remsu za zbirku „Vodeni krug”.
 
Nagrada će dobitnicima biti uručena 27. juna na tradicionalnoj manifestaciji „Vidovdansko pjesničko bdenje” koja će se održati u porti Duhovnog centra „Simeon Mirotočivi”.
 
Žiri čine članovi Tribine „Riječ” UKCG: mr Slobodan M. Čurović Apis (predsjednik), Milica Kralj i jerej Predrag Šćepanović, predstavnik Pravoslavne crkvene opštine Podgorice.
 
„'Vodeni krug' Igora Remsa pripada rijetkim poetskim ostvarenjima u kojima je i snažno i upečatljivo i odgovorno utisnut vlastiti autorski žig kroz stih - pjesmu modernog jezičkog iskaza kroz pjevanje o mističnom prostranstvu vodenog bezmjerja. Pjesnička knjiga Igora Remsa 'Vodeni krug' svjedočanstvo je o moći pjesme u nizu onog pjesničkog luka sazdanog od svjetlosti svetosti o kome pjevahu naši pjesnički preci“,  navode iz žirija.
 
Nagradu za čuvanje tradicije, kulture i slobodarskog nasljeđa dodjeljena je Radojici F. Bulatoviću, za knjigu „Vidovdanski kalendar”.