Kultura

Tri bisa za Big Band RTS

by Anđela Andrijašević, photo by Studio Petović | 24:06:2017 | 12:42:08

Na sceni amfiteatra u Starom Baru, sinoć je u okviru Barskog ljetopisa, beogradski Big band RTS održao džez koncert filmske muzike. Prvi koncert ovog orkestra u Baru, izazvao je interesovanje velikog broja ljudi, pa je prostor amfiteatra bio mali da primi sve zainteresovane.
 
Za skoro sat i po, koliko je trajao koncert, mogle su se čuti neke od najljepših kompozicija pisanih za filmska ostvarenja i TV serije poput "Kick back", muzike serijala o čuvenom Džejmsu Bondu, „Eye of the tiger“ iz filma „Roki 3“ i druge.
 
Odabir numera koje su bliske ljudima i spoj muzičkih stilova, sa jedne strane, kao i neposrednost i duhovitost orekestra na sceni te njihova interakcija sa publikom,sa druge strane, učinili su da sinoćnji koncert bude „muzička poslastica“ za sve.

 
„Orkestar već jako dugo ima jednu mapu po kojoj, u decenijama unazad, gaji i obuhvata najveće filmske hitove, koji su bili obrađivani za džez orkestar. To je jedan pogodan ansambl za izvođenje, pogotovo popularnih hitova koji tokom vremena i tokom 40-ih, 50-ih i 60-ih, kada je džez bio popularna i zabavna muzika, i kada je ušao na filmsko platno“, kazao je Ivan Ilić, dirigent Big benda RTS-a.
 
Članovi orkestra su sinoć posebno bili zahvalni barskoj publici koja ih je  kako su sami primjetili „dočekala kao malo gdje“. Najbolji dokaz za to je činjenica da su ih ovacijama i aplauzima, čak tri puta vraćali na bis, što im se, prema njihovim riječima „pored brojnih uspiješnih nastupa nije desilo u posljednjih sedam godina“.
 
Na pitanje novinara šta je to što posjeduje ovaj sastav, a što mu je omogućilo da se izbori za svoje mjesto na svjetskoj muzičkoj sceni, Dragoslav Stanisavljević, urednik Big benda RTS-a i prva truba orkestra, kazao je:  „Na Balkanu nije lako baviti se umetničkom muzikom u koju i džez, naravno uz klasičnu spada. Mislimo da je formula u našem odnosu prema ansamblu koji doživljavamo kao drugu porodicu. Mi se trudimo tako i da živimo, tako i da radimo, tako i da vežbamo, snimamo i nastupamo. Ne doživljavamo ovo kao posao, već kao našu ljubav i možda je i to neki recept da se napreduje uz sve poteškoće“.

 
Big band RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Band). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri. Tokom 55 godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja, a sa orkestrom su nastupale najveće svjetske zvijezde džez muzike, kao i svjetskog šou biznisa. Orkestar ima veliki repertoar djela klasičnog džeza, domaćih djela baziranih na muzičkom nasljeđu, kao i repertoar evergrin i filmske muzike.
 
Koncert Big Banda RTS-a na Barskom ljetopisu organizovan je u saradnji sa TO Bar i kompanijom Rabbit Records.