Kultura

Sara Sabri u Islamskom kulturnom centru

by Željko Milović | 10:07:2017 | 11:30:12

Medžlis Islamske zajednice Bar, Udruženje žena i djevojaka ugostio je Sanelu Karišik Begović, poznatu pod pseudonimom Sara Sabri, u sklopu programa “Šapućem ti kao Sara Sabri“.
 
Ispred Udruženja žena i djevojaka, skupu se obratila Sanela Vukić, koja je govorila o ciljevima i viziji Udruženja, a inicijatorka i pokretač ideje za druženje sa Sarom, Ferida Peročević, govorila je o utiscima sa časova arapskog pisma, pozivajući ostale da se od oktobra priključe, obećavajući dobro druženje, nova poznanstva i, najbitnije, uspješno savladano arapsko pismo.
 

“Sara Sabri je govorila o ženi kao supruzi, majci, ćerki, prijateljici, a poseban akcenat stavila je na pitanje emancipacije žene. Nastojala je da dopre do svake žene u publici, da je pokrene na razmišljanje o sebi, ko je, šta je i koji je njen cilj. Bez obzira koje probleme imala, najbitnije je sebe da izgradi. Kao supruga, mora sebe jačati u svakom pogledu, ukoliko želi kvalitetan brak i porodicu”, ističu organizatori.
 
Po pitanju izgradnje sebe i emancipacije, istakla je konstantno čitanje, postavljanje pitanja i traženja korisnog znanja, a poseban dio izlaganja bio je posvećen nesuglasicama i nasilju u braku: “Islam nije vjera koja to podržava, već vjera koja je ženi dala apsolutna prava. Skladno pravima, Ilsma joj je dao i obaveze, zato je na ženi da se edukuje. I kad to sazna i kojim putem ide, samo na taj način će dobiti dovoljno samopouzdanja da cio svoj život izgradi na tim principima, na tim temeljima i da na taj način relaksira odnose u svojoj porodici”.
 

Iz zbirke pjesama Sare Sabri “Šapat ženske suze” stihove su čitale Azra Rastoder i Mirela Čobić, ajete iz Kur'ana čitao je Amina Tiganj, a moderatorka programa je bila Melita Usezić.
 
Sara Sabri je autorka devet knjiga namjenjenih ženi i dvije namijenjene djeci. Posebnu popularnost knjigom “Šapućem ti kao žena ženi”, koja je 2012. godine proglašena najprodavanijom knjigom izdavačke kuće “El Kelimeh” je izazvala oduševljenje čitalaca i ogromnu popularnost. Do sada je održala preko 150 predavanja širom Evrope na temu porodice, međusupružničkih odnosa i odgoja djece. Objavila je preko 600 novinskih članaka ove tematike i snimila preko dvije stotine TV i radio emisija. Majka je petoro djece i živi u Sarajevu.