Kultura

Predstavljena knjiga Labuda N. Lončara

by Milenko Jovanović | 08:08:2017 | 20:24:30

U prepunoj bašti restorana „Feniks“ a u organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika iz Bara „Nekazano“, održana je promocija knjige poezije “Na poleđini sna” autora Labuda N. Lončara.
 
Govoreći o trećoj knjizi poezije Labuda N. Lončara, Miroslav Jovanović Timotijev, moderator večeri istakao je da je autor dosegao pjesničku punoću koja plijeni i obogaćuje. Pročitao je Lončarevu pjesmu „Dođi mi“, kojom je pozvao autora da se obrati publici. Govoreći o pomenutoj pjesmi autor je istakao da je na konkursu „Društva živih pjesnika“ za zbornik tom pjesmom osvojio prvo mjesto i samim tim mu je omogućeno da objavi svoju zbirku pjesama na „Amazonu“. Zahvalio se pomenutom udruženju i rigoroznom žiriju.
 
Vesna Kerečki, pjesnikinja i recezent pomenute knjige je govorila o snovidnim otiscima i njihovom poetskom preslikavanju poleđine sna u labudovoj poeziji. Ističući da je književno ostvarenje Labuda N. Lončara proizašlo iz pesnikove svestrane oblasti duše,protežući se stazama dalekosežnim.
 
“Poezija ne stanuje u vidljivom. Ona je i u slučaju Labuda N. Lončara potvrda definicije o neobjašnjivom, uzvišenom, izatkanom i na poleđini sna. Uopšte, taj suptilni vez dat je onima koji i nisu vični prozaičnom zanatu ispredanja običnih niti nasušnog života“,  pročitala je mlada barska pjesnikinja Branka Knežić recenziju Jovanke Ljubenko Matunović.
 
Svetozar Đurišić, pjesnik iz Virpazara govoreći o dugogodišnjem prijateljstvu i trajanju na poetskom polju sa Labudom, istakao i fotografiju, pored poezije, kao izuzetno uspio način autorovog izražavanja.

 
Zahvaljujući se svojim gostima na brojnoj posjeti i lijepim riječima Lončar je istakao da je izuzetno zadovoljan, ali da mu na ovoj večeri nedostaje porodica koja je zbog porodičnih obaveza trenutno u inostranstvu.
 
Ovo veče je održano po planu udruženja za letnji period i pred udruženjem „Nekazano“ do kraja mjeseca predstoje još dvije promocije njenih članova i prijatelja. Predstoje promocije Svetlane Todorović i Ranka Vujačića.
 
Na pjesničkoj večeri uručene su članske karte novim pjesnicima u udruženju: Vesni Kerečki, Mladenu Baboviću, Miroslavu Jovanoviću Timotijevu, Milici Vukmanović, mr prof. Veselinu Orlandiću i Branki Knežić.