Kultura

Izložba Meri Marković u barskoj galeriji

| 08:09:2017 | 11:14:06

U barskoj galeriji “Velimir A.Leković” otvorena je 1. septembra izložba “Bajka o kamenu” Mirjane Meri Marković, likovne umjetnice iz Amsterdama, koja je izložila 31 akril na papiru, dva ulja na platnu i četiri skulpture.
 
Ovoga puta likovna publika nije imala priliku da vidi njene tapiserije,akvarele i instalacije nagrađene na konkursima u Havani, Beogradu i Amsterdamu.
 
Meri je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Titogradu, ali je znala da ekonomija nije njena vokacija, pa je upisala Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, katedra autonomni i industrijski tekstil. Specijalizaciju i postdiplomske studije nastavila je u Ajndhovenu i Amsterdamu. Neko vrijeme se bavila i modnim dizajnom, ali se posljednjih godina posvetila slikarstvu. Stvara i živi u Holandiji od 1985. Dio godine provodi u Beogradu i Sutomoru. Posljednju izložbu u Crnoj Gori imala je u Baru davne 1991.
Crnogorska likovna publika je, poslije više od dvije decenije, dobila priliku da se upozna sa likovnim opusom u kome dominiraju pejsaži i sakralna arhitektura Crmnice iz koje Meri potiče.

 
"Svjetlost, iskonski podanik praznine, ne može da postoji  u čistom vidu,onom apsolutnom i nevezanom bez sjenki kupine i trna, obrisa bezglasnih kamenih zvonika i njegovih dovratnika", napisao je u eseju za katalog Milun Lutovac, selektor likovnog programa jubilarnog tridesetog festivala “Barski ljetopis”.
 
U besjedi na otvaranju izložbe Lutovac je istakao da je slikarkina lirsko-poetska paleta “suptilno stjecište nijansi i preliva bekrajnih prostora iskonske tišine koja je više biće nego praznina“.
 
„Na radovima Markovićeve jasno se uočava misao da ne bi došlo do pojavnosti skrivenog emotivnog polja svijesti o oblicima, bez onog dijalektičkog i zagonetnog  zapleta između praznog i punog. Praznog prostora i sitog vremena, kao da se prisutno po nekoj svetoj inerciji stvara iz onog odsutnog, iz onog  ranog dijaloga umjetnice  s prirodom i njenim svevidećim tišinama. Može se reći da Markovićeva ovom izložbom kani predstaviti 'iskustva praznine' u kojima se vječno, kao u božijem krilu, sve samo od sebe zbiva“, istakao je mr Milun Lutovac.