Kultura

Izložba u čast Stravinskog

by Vjera Knežević Vučićević | 09:09:2017 | 17:40:33

Izložba slika “Hommage a Stravinski” akademske umjetnice iz Zagreba Jagode Popović, otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikole.
 
Podsjećajući da je Igor Stravinski kompozitor kojeg je magazin “Time” označio kao jednog od najuticajnijih ljudi 20. vijeka, upravnik galerije “Velimir A. Leković” mr Milun Lutovac je istakao da originalni ekspresionistički slikarski izraz Jagode Popović na lucidan i iskren način odaje počast velikom umjetniku.
 
“Ljudske figure više su likovna, a manje ilustrativna polazišta. Pokret ženskog tijela kao da sam sebe razbija i iznutra osvjetljava. Sam sebe pretvara u simbol i gest, to jest, apstraktni slikarski znak. Kao da se, po ko zna koji put, potvrđuje ono da slikarstvo nije prikazivanje, već simfonijska modulacija vizuelnih utisaka. Posmatraču nije lako da sve dato na ovoj postavci obuhvati vidom, ako ne posegne za onom najjednostavnijom idejom da je slikarstvo unutrašnja strana muzike koja se ne da naslikati, ali se o njoj i njenim tonskim obrisima može eho-slikom svjedočiti. Ona je iznad riječi i boje, i ne treba joj bliži tumač od sluha za nju otvorenog  i spremnog duha” - kazao je Lutovac.
 

Umjetnica je objasnila da je ovo djelo nadahnuo paganski ritual staroruske tradicije, u kojem mladu nevinu djevojku izabiraju da bi je žrtvovali Bogu proljeća.
 
“Kako bi probudili zemlju iz zimskog sna, djevojka je prinuđena plesati ritualni ples do svoje smrti. Ono što me posebno inspirisalo za prenošenje moga doživljaja muzike u slikarski izraz, jeste impresivna dinamika i snaga ritma koje djelu daju posebnu ekspresivnost. Upravo me je ona vodila ka tome da nagonski koristim ekspresionistički slikarski izraz, što se odražava na kolorit, strukturu i uopšte na karakter mojih kompozicija. U procesu rada polazila sam od ljudske figure - pokreta ženskoga tijela koje sam slikarskim postupkom, od prepoznatljive anatomije korpusa, pretvarala u određenu vrstu znakova kojima se izražavala simbolična gesta koja je istovremeno postajala i apstraktni slikarski znak” - opisala je ciklus prikazan publici u Baru Jagoda Popović.
 

Jagoda Popović diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine u klasi profesora Šime Perića. Supruga je našeg čuvenog slikara Dimitrija Popovića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, specijalizovala je restauriranje štafelajnog slikarstva i obojene drvene skulpture s pozlatom, a radila je u Restauratorskom zavodu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i u restauratorskoj radionici muzeja Mimara. Nakon ciklusa slika “Četiri godišnja doba”, inspirisanog djelom Vivaldija, nastavila je slikarski rad nadahnut muzičkim kompozicijama ovim ciklusom čija je tema slavno djelo “Posvećenje proljeća“ avangardnog ruskog kompozitora Igora Stravinskog.
 
Otvaranje izložbe muzikom je oplemenio kompozitor i pijanista Rinat Kurmašev, koji je izveo kompoziciju Stravinskog, a potom i svoje djelo posvećeno ovom ciklusu.