Kultura

VIDEO: Promocija knjige Šefke Begović-Ličina

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 25:09:2017 | 14:09:57

U Dvorcu kralja Nikole u Baru promovisano je književno stvaralaštvo Šefke Begović-Ličina iz Novog Pazara, koja se u svojim romanima pretežno bavi ženom i njenom sudbinom, ali i stradanjima nevinih u poslednjem i Drugom svjetskom ratu. Fokus je bio na romanu "Brezđetka". Medijatorka večeri bila je književnica i profesorica Mirsada Bibić-Šabotić, a gosti Rajko Joličić i mladi, uspješni pisac Deno Ličina, porijeklom iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj. Njegov roman "Der poet" prodat je za tri mjeseca u preko 100.000 primjeraka, a na društvenim mrežama ima dva miliona pratioca.
 
 
 
 
“Priča o Šefki Begović Ličina i njenom stvaralaštvu je priča, prije svega, o ženi i ženskom pismu", kazala je u uvodnom dijelu večeri Mirsada Bibić Šabotić.
 
“U svojim knjigama čuvam moral žene i podižem je na pijedestal najviših vrijednosti, jer kompletno društvo zavisi od žene. Ako ona moralno pada, posrće i društvo", navela je Šefka Begović Ličina, koja je objasnila i tematiku svog romana "Brezđetka".

 
“Još od djetinjstva boljela me nepravda učinjena ženi. Kao djevojčica susretala sam se sa sudbinama prelijepih djevojaka, koje su zavređivale sreću, a bile su unižavane i maltretirane. Kada sam dobila priliku digla sam glas u odbranu žene i čini mi se da sam u ovom romanu ‘Brezđetka’ podigla spomenik ženi koja je osuđivana kao jedini krivac kad jedan bračni par nema djecu. Nikome nije padalo na pamet da i muškarac može biti za to kriv”, kazala je spisateljica koja je objasnila i naslov "Brezđetka".
 
“U većini sela ljudi govore ‘brez’, umjesto ‘bez’, u Crnoj Gori se kaže ‘đeca’, zato ‘Brezđetka’.”
 
Na pitanje medijatorke kako danas vidi ženu, Ličina objašnjava:
 
“Danas ženu vidim mnogo jačom. Ona je sebe naoružala naukom i obrazovanjem. Veoma je važno da žena bude finansijski nezavisna, da je uključena u sve društvene sfere, dobila je na samopouzdanju i samopoštovanju, ali još uvijek ostaje trag patrijarhalnosti, još nijesmo rame uz rame sa ‘evropskom ženom’", kazala je Ličina.


Šefka Begović Ličina rođena je u Bijelom Polju, a živi sa porodicom u Novom Pazaru. Objavila je, uz "Brezđetku", "Sandžački rječnik", u koautorstvu sa bratom Džavidom Begovićem. "Niska od merdžana" je njeno treće djelo - sa 24 istinite priče o sudbini sandžačke žene, zatim "Vrisak krvi"- potresne ratne priče. Objavila je i romane "Miris Đula" i "Fahrudinov zagrljaj", koji svjedoči o bošnjačkom stradanju u Limskoj dolini u II svjetskom ratu, zbirku humoreski i sandžačkih sevdalinki "Sudbinom ponovo rođena".
 
Njene priče o nevino stradalim žrtvama u Bosni i Srebrenici, koje su doživjele pozorišnu inscenaciju i svake godine se 11. jula prikazuju širom Evrope, sabrane su u knjizi "Duša u leptiru".
 
Promociji je prisustvovao i 32-godišnji pisac Deno Ličina, porijeklom iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj.


Njegov prvi roman "Der poet", kako su najavili organizatori, doživio je veliku popularnost u Njemačkoj i prodavaniji je od "Hari Potera".
 
“Bavim se samo pisanjem, bio sam gost na Kanskom festivalu i iduće godine igraću glavne uloge u dva filma, koji će se snimati u Istanbulu i Njemačkoj. Tema mog romana ‘Der poet’ je ljubav i muško-ženski odnosi, slično Paulu Koelji. Drugi dio, druga knjiga na istu temu, izlazi 27. septembra i nadam se da će, kao i prva, biti bestseler", kazao je za Radio Bar i Bar info Deno Ličina.
 
Pjesnik i humanista iz Bara Rajko Joličić pozdravio je književnike i goste na promociji svojom pjesmom "Bihorci".