Kultura

Otvorena izložba Kulturno nasljeđe i priroda

by Milanka Vukosavović | 29:09:2017 | 12:04:12

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je otvorena izložba “Kulturno nasljeđe i priroda”, čime se Zavičajni muzej Bar pridružio ovogodišnjoj kulturno-turističkoj manifestaciji “Dani evropske baštine”. Autor izložbe je kustos Zavičajnog muzeja Draginja Radonjić, koja je kazala da postavka naglašava u kojoj mjeri prirodno okruženje oblikuje naš život, običaje i navike. Publici su predstavljeni najznačajniji primjeri interakcije prirodnih i kulturnih dobara koji se nalaze na području naše opštine.
 
Izložba sadrži fotografije i tekstove, koji kroz petnaest različitih cjelina, prikazuju prirodna dobra na području Bara, među kojima su Nacionalni park Skadarsko jezero, park Dvorca kralja Nikole, Stari Bar, Stara maslina i rt Ratac sa Žukotrlicom.
 
“I mi smo dio Evrope od ovog trenutka”, kazala je istoričar umjetnosti Draginja Radonjić, objašnjavajuči cilj zajedničke manifestacije Dani evropske baštine, koja se svake godine održava pod određenom temom.
 
“Unutar granica predstavljenih lokaliteta, nastaje najljepsa priča Bara od antičkih do današnjih dana. A priroda je ta koja je u najvećoj mjeri diktirala način života i arhitekturu ovog prostora”, rekla je Radonjić.

 
Izložbu je otvorio kustos budvanskog muzeja Goran Bubanja, koji je naglasio da kulturno istorijsko nasljeđe predstavlja pravu riznicu i manifestuje živote naših predaka, interesovanja i potrebe, nastalih pod uticajem različitih tradicija, na razmeđi kultura i u dodiru sa različitim osvajačima.
 
“Baština Crne Gore kroz vjekove se bogatila raznovrsnim spomenicima koji svjedoče o tome, a prirodno i kulturno nasljeđe je važno za proučavanje istorije, jer pruža kompletnu osnovu za utvrđivanje dogadjaja i činjenica. I u prošlosti i danas brojni naučnici predano rade na skupljanju naučnih istraživanja, a o ovim segmentima života svjedoče različiti arhivski materijali, fondovi biblioteka, arheološki eksponati i umjetničke tvorevine. Pred nama su i još neistražena područja koja treba prouciti i predstaviti ih široj javnosti, a najvažnije od svega je edukovati mlađe generacije kako da se odnose prema prirodnom bogatstvu”, kazao je Bubanja.
 
Izložba “Kulturno nasljeđe i priroda” u Dvorcu kralja Nikole biće postavljena do 15. oktobra.