Kultura

Dodijeljene likovne nagrade Festivala Stara maslina

by Darija Marđokić | 28:11:2017 | 00:50:28

U holu Doma kulture večeras je, u okviru Festivala pod Starom maslinom, otvorena izložba likovnih radova i dodijeljene nagrade najboljima na konkursu, na temu „Tajna i šapat maslinove gore gdje stoluje Stara maslina“.
 
Žiri u sastavu - mr Milijana Istijanović, akademska vajarka, mr Milun Lutovac, rukovodilac galerije „Velimir A. Leković“ i Violeta Bolmanović, slikarka, je od pristiglih 933 likovnih radova iz Srbije i svih gradova Crne Gore izdvojio za izložbu Susreta 52 likovna rada i nagradio 11 radova.

 
Pojedinačne nagrade su dodijeljene u dvije kategorije i to – mlađi uzrast od I do V razreda i stariji uzrast od VI do IX razreda. Prvu nagradu za mlađi uzrast osvojila je Kristina Đukanović, učenica petog razreda OŠ "Sutjeska” iz Podgorice. Drugu dijele Srpko Kadrić, učenik drugog razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice i Kristina Kostadinović, učenica III razreda OŠ “Branko Radičević” iz Novog Sada. I treću nagradu ravnopravno dijele Andrijana Krstanijević, učenica III razreda OŠ “Salko Aljković” iz Pljevalja i Vanja Palikuća, učenik IV razreda OŠ “Dašo Pavičić” iz Herceg Novog.

 
Prva nagrada za stariji uzrast pripala je Sibeli Mujević, učenici VII razreda OŠ “25. Maj” iz Rožaja. Drugu nagradu podijelile su Kristina Nenezić, učenica VIII razreda OŠ “Kekec” iz Sutomora i Ljiljana Medojević, učenica IX razreda OŠ “Oktoih” iz Podgorice. Treća nagrada pripala je Lidiji Kastratović, učenici VII razreda OŠ “Vukašin Radunović” iz Berana i Milici Mijačić, učenici VIII razreda OŠ “Ćele kula” iz Niša.


Specijalnu nagradu za kolektivni rad osvojili su učenici IX razreda OŠ “Nikola Đurković” iz Radanovića - Petar Vukasović, Đorđe Knežević, Milena Dobrašinović, Anastazija Popović, Milo Tomičić, Kristina Majstorović, kao i nastavnica Dubravka Milivojević. Nagrade je uručila član žirija, slikarka Violeta Bolmanović.
 
Predsjednik žirija, mr Milun Lutovac se zahvalio učesnicima konkursa i kazao da je žiri imao težak zadatak, da od 933 rada izabere najbolje.
 
„Nadamo se da se nismo ogriješili, a kada je u pitanju dječije stvaralaštvo uvijek ima grijeha, naročito kada moramo da izaberemo one koji su bolji. Išli smo po intuiciji, pokušali smo da razdvojimo ono spontano, ono što tjera dječiji svijet da stvara, da gleda svojim očima. Nadam se da smo u tome i uspjeli i upravo zbog toga je i formiran žiri različitog senzibiliteta i mislim da ćemo ostati vama u lijepom sjećanju i da ste nam uvijek dobrodošli u Bar“, kazao je Lutovac.

 
Ovaj događaj upotpunjen je i dodjelom nagrada najboljim učenicima – piscima, sa radionice koju je u školi „Blažo Jokov Orlandić“ održala Rada Bulatović, na temu „Moj grad“. Radionici je prisustvovalo 26 učenika iz OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ i OŠ „Jugoslavija“ koji su pisali na tu temu. Prvu nagradu osvojila je Ljiljana Drobnjak - učenica OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, drugu Iva Obradović iz OŠ „Jugoslavija“, a treću Igor Koval, takođe učenik OŠ „Jugoslavija“.
 
Bulatović je, uručujući nagrade, kazala da su svi radovi bili veoma zanimljivi.

 
„Djeca sjajno doživljavaju Bar - svako sa svoje strane, kod nekog preovladava stvarnost, sadašnjost, kod nekog istorijski spomenici, Stara maslina... pominju i Stari Bar, kao i njegovu pozornicu. Jako sam zadovoljna što sam shvatila da djeci mnogo znači ovaj prostor Doma kulture, kojeg često spominju. Govorili su o tome kako ga doživljavaju, da su u njemu gledali razne programe, predstave... Skoro su svi mogli biti nagrađeni. Drago mi je da su mladi Barani ovako talentovani“, istakla je Bulatović.