Kultura

Uručena nagrada Stara maslina Bošku Lomoviću

by Milanka Vukosavović, photo Studio Petović | 28:11:2017 | 18:57:55

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je priređeno veče posvećeno ovogodišnjem laureatu Festivala “Susreti pod Starom maslinom” Bošku Lomoviću.
 
Boško Lomović je novinar i književnik za djecu i odrasle, a njegovo stvaralaštvo do sada je ovjenčano sa 170 nagrada. Odluku žirija o laureatu trideset prvih Susreta pod starom maslinom, obrazložila je prošlogodišnji laureat Blaga Đurić, koja je istakla da je Lomović u svijetu literature apsolutni rekorder po broju dobijenih nagrada. Pored  Blage Đurić, ovogodišnji žiri za dodjelu nagrade činili su književnici Milenko Ratković i Rajko Joličić.

 
Maslinov vijenac, kojim je Lomović okićen, uručila je pobjednica ovogodišnjeg literarnog konkursa Susreta, Jovana Obradović iz Bijelog Polja. Priznanje i novčanu nagradu književniku je dodijelio u ime Opštine Bar, generalnog pokrovitelja “Susreta pod starom maslinom”, predsjednik dr Zoran Srzentić, a umjetničku fotografiju masline, rad Vukice Mikače, uručio je organizator Festivala, direktor Kulturnog centra Bar Ćazim Nikezić.

 
Veče posvećeno Bošku Lomoviću je vodila upravnica barske Bibilioteke Mila Čordašević, koja je publici predstavila i dio recenzije književnika Velimira Ralevića posvećenog Lomovićevom stvaralaštvu: “Od kada se pojavio u književnosti za mlade sa zaljubljenim biciklom, Boško Lomović i danas okreće svoje pjesmasta krilate pedale, vozeći po stazama djetinjstva”.
 
Mila Čordašević je najavila i štampanje sabranih djela Boška Lomovića koja su u pripremi.
 
Boško Lomović, laureat nagrade Stara maslina, između ostalog je prokomentarisao: “Dok smo mladi u osnovnoj i srednjoj školi, pišemo mnogo ozbiljne stihove, a negdje, kada se približimo da budemo djedovi i babe, malo podjetinjimo i vratimo se djetinjstvu, počnemo da korespondiramo sa djetinjstvom svojih potomaka i da pišemo za djecu”.

 
U programu posvećenom večeri laureata, stručan prikaz Lomovićevog rada dao je prof. dr Draško Došljak, a svoje stihove posvećene Lomoviću govorili su dječiji pjesnici Velimir Ralević, Dale Ćulafić, Bećo Došljak i Rajko Joličić. Učestvovala su i djeca iz Plesnog kluba “Habanera” Anastasija I Leonid - pioniri  i Lena Nikolić i Jegor Karasov, dobitnici međunarodnih priznanja u svojim kategorijama. Stihove su govorili učenica škole “Blažo Jokov Orlandić” Radmila Škuletić i Balša Đoković iz škole “Anto Đedović”, a u muzičkom dijelu nastupio je kantautor Marinko Pavićević izvodeći Lomovićevu pjesmu “Oni misle ja ne znam šta je”.