Kultura

VIDEO: Revija Anastazije Miranović posvećena Lubardi

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 14:12:2017 | 14:46:29

U subotu, 16.decembra, u okviru Decembarske umjetničke scene i u susret Danu opštine Podgorice, u JU “Muzeji i galerije”,  biće održana modna revija kreatorke iz Bara, dr Anastazije Miranović “Između dana i noći”, inspirisana djelom velikog crnogorskog slikara Petra Lubarde.
 
Istoričarka umjetnosti, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i kreatorka dr Anastazija Miranović prepoznatljiva je po sofisticiranim, ekstravagantnim i tematski rađenim modnim kolekcijama.

 
“Direktan povod za ovu reviju je obilježavanje, ove godine 110 godina od rođenja Petra Lubarde i u završnici imamo ovaj multimedijalni projekat, koji radim zajedno sa Fondacijom ‘Petar Lubarda’, čiji sam član Upravnog odbora.  Ali, ova moja ideja postoji dugi niz godina, evo sada je tek došlo do realizacije, jer sam željela, kao istoričarka umjetnosti, kao neko ko se bavi modnim dizajnom, da dam svoj mali doprinos popularisanju djela Petra Lubarde, kroz primjenjenu umjetnost, odnosno kroz modele na kojima su reprodukcije njegovih slika, zapravo to su mobilne slike Petra Lubarde koje se nose", kazala je dr Anastazija Miranović koja je istakla da je Petar Lubarda jedno od najvećih imena likovne umjetnosti ovdašnjeg prostora, uz “Dada Đurića i Marinu Abramović sigurno najveće, jedan od onih umjetnika koji je dobio najveće svjetske nagrade za stvaralaštvo-ono što je Njegoš u pjesništvu, to je Petar Lubarda u likovnoj umjetnosti", kazala je dr Miranović.
 
“Željela sam da neka od njegovih kapitalnih djela predstavim u okviru moje kolekcije, ali čitav njegov opus spada u sam vrh likovnog stvaralaštva. Poznato je da je on slikao u tematski različitim ciklusima-od animalističkog, herojskog, epskog do narodnooslobodilačkog i socrealističkog, dakle, iz svakog ciklusa su predstavljene slike, ukupno nose ih 26 modela. Isključivo su rađeni u svili... Na žalost, u Crnoj Gori nemamo produkciju aplikacije, odnosno štampanja na svili, pa je ovaj posao povjeren studiju ‘Maruška’ u Srbiji. I ovoga puta imala sam uspješnu saradnju sa modnim studiom "Stil" iz Bara i Vernesom Hasanagić, koja radi sve moje kolekcije poslednjih godina.  Sa mnom je i ovoga puta studio "Da qui" i Sonja Štilet iz Tivta, koji rade koreografiju, izbor manekenki i zaduženi su u stvari, za to kako će sve na kraju izgledati, takođe studio "Takt" iz Podgorice, koji su tehnička podrška u okviru DEUSA. Drago mi je što će se događaj desiti na Decembarskoj umjetničkoj sceni i u susret 19.12.-Danu Podgorice", rekla je dr Anastazija Miranović, koja je na pitanje o tematski rađenim i inspirisanim posebnim događajima i ličnostima, modnim ekspozicijama, kazala:
“Nikada ne radim klasične ekspozicije samih modela, uvijek su to neke uvezane umjetničke priče rađene multimedijalno i multidisciplinarno. I ovoga puta reviju započinje vizuelno-auditivna animacija -rad akademskih umjetnika Vanje Vikala i Jelene Žutković- Srdić, koji će nam kroz svojevrstan revizibilni postupak dekonstrukcije/konstrukcije Lubardinih poteza dočarati nastanak njegovog djela, a u završnici "Duo Classico" , akademski muzičari profesorica violine mr Dina Desančić i profesor Safet Drljan na harmonici".

 
O naslovu revije "Između dana i noći", kreatorka je pojasnila da se radi o nazivu čuvenog Lubardinog djela , a modeli su nošljivi i danju i noću.
 
"To je i motiv koji je prepoznatljiv široj publici", kazala je dr Miranović, a na pitanje da li je moda umjetnost , ona je odgovorila: "Ako ima vrhunske domete onda jeste kao i svako ljudsko stvaralaštvo".
 
Modeli će biti upotpunjeni atraktivnim aksesoarom-šeširi, kačketi, beretke, kaiševi, od prirodnog krzna i kože.
 
Na otvaranju revije "Između dana i noći" govoriće Đina Lazar, predsjednica Fondacije "Patar Lubarda".