Kultura

VIDEO: Tradicionalni Božićni koncert u katedrali

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 23:12:2017 | 13:31:44

U novoj katedrali Svetog Petra Apostola u centru Bara sinoć je održan koncert povodom predstojećeg katoličkog Božića.
 
“Neka naš život bude pjesma i radost, da uvijek pjevamo u slavu Božju”, poručio je nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj.
 

Svečano i sa posebnom radošću koja priliči velikom hrišćanskom prazniku, u Baru je, u katedrali "Svetog Petra", protekao već tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili Crkveni pjevački zbor "Sveti Matej" iz Dobrote i sopranistkinja Bojana Pejanović.
 
“Zahvaljujem dragom Bogu što smo uspjeli ove godine posvetiti katedralu. Prošle godine održali smo koncert u kripti, ove prvi put ispred oltara u novoj katedrali. Koncert je momenat naše radosti, jer je i Božić naša radost. Zahvaljujem horu ‘Sveti Matej’ koji nas je oraspoložio i duhovno pripremio za blagdane”, kazao je Radio Baru i Bar Infu nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj, koji je čestitao Božić svima koji slave i poželio “blagoslovenu Novu, 2018. godinu”.
 

Poruka barskog nadbiskupa bila je: “Pošto smo na koncertu, poželio bih našim sugrađanima da im život bude pjesma i radost, da uvijek pjevamo u slavu Božju, međusobno naš život neka bude pjesma i radost i mir Božji neka vlada u svim obiteljima u Baru”.
 
Crkveni pjevački zbor "Sveti Matej" iz Dobrote postoji od 1996. godine, zahvaljujući župniku don Antu Dragobratoviću i dirigentici, profesorici Silvi Milošević. Njegovi članovi su, kako nam je kazala profesorica Milošević, učenici, studenti, profesori, ljekari, advokati, farmaceuti, svi koji vole pjevati. Uspješno nastavlja tradiciju svog imenjaka, formiranog nakon Prvog svjetskog rata. Na koncertu su izveli prigodne duhovne pjesme na nekoliko jezika.
 
“Ovo nije prvi put da smo u Baru, već mislim treći, i uvijek nam je bilo prijatno i sa posebnim zadovoljstvom nastupamo ovdje. Zato smo ponovo i došli”, kazala je profesorica Silva Milošević.
 

Za sopranistkinju iz Bara, Bojanu Pejanović, koja je izvela Šubertovu “Ave Maria” i Hendlovu kompoziciju “Rejoice Greatly”, bilo je posebno iskustvo i radost nastupiti na Božićnom koncertu. “Puno mi znači, osjećam posebnu odgovornost, jer je ovo prvi put da pjevam u novoj katedrali u svom gradu”, kazala je Pejanović.
 
Tradicionalni Božićni koncert, priređen po osamnaesti put u Baru, organizuju NVO "Zupci production", Udruženje građana "Šestani" i Hrvatsko kulturno društvo "Sveti Jeronim" iz Bara, uz podršku Opštine i Nadbiskupskog ordinarijata.
 
“Kao i svake godine, ovim događajem želimo naglasiti značaj Božića kao najradosnijeg praznika i prvog u nizu blagdana koji dolaze, dakle, katolički Božić, pa Nova godina, pa pravoslavni Božić. Ovo je uvod u sve te divne svetkovine, kada se svi međusobno više družimo i kada raspoloženje raste”, kazao je u ime organizatora Vladimir Marvučić.

 
Božićnom koncertu prisustvovali su predsjednik Opštine i predsjednik barske Skupštine dr Zoran Srzentić i Radomir Novaković, potpredsjednik Opštine Dušan Raičević, predstavnici pravoslavne, islamske i jevrejske vjerske zajednice, te brojni građani sve tri konfesije.

 

Svečana Božićna misa – Ponoćka biće služena na Badnje veče, 24. 12. u ponoć, i prvog dana velikog praznika u 10:00 u katedrali.