Kultura

VIDEO: Leković: Vino je podsjećanje na djetinjstvo

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 09:01:2018 | 14:55:52

Na konkursu “Najljepša pjesma o vinu”, koji se krajem godine održao u okviru Festivala vina i ukljeve na Virpazaru, prvu nagradu osvojila je novinarka Radio Bara Ivanka Leković, za “Crmničko vino”. Za nju je “božansko piće” sjećanje na djetinjstvo i lijepe trenutke provedene oko ognjišta babine kuće u crmničkom selu Godinje.
 
Festival vina i ukljeve, koji se krajem svake godine održava u istorijskoj varošici Virpazar, značajno je doprinio razvoju i popularisanju vinogradarstva, a njegov prateći dio je i pjesničko nadmetanje, jer vino je vječita inspiracija umjetnika i ljubitelja pisane riječi.

 
“U stvari, vino je za mene podsjećanje na djetinjstvo, ja sam rođena u Godinju i nekako su moja prva sjećanja za to selo vezana za berbu. Sjećam se kada me baba stavljala u košar za vino i tako sam sa njom, na magarcu, išla u berbu. Sjećam se raznih dogodovština, kada se vino pravilo i te lijepe atmosfere. To je podsjećanje na djetinjstvo i moje porijeklo”, kazala je laureat Ivanka Leković, koja je i prije nekoliko godina osvojila nagradu, tada treću, za najljepšu pjesmu o vinu, u kojoj je opisala kako je njena baba pravila ovo piće.
 
“Pokušala sam pjesmom da oživim to vrijeme i taj ritual pravljenja vina. Tada smo bili djeca i pili smo samo mastiku, dakle ono  što se dobije prije vina. To je podsjećanje na srećno i bezbrižno vrijeme i na neke ljude kojih, na žalost, više nema”, ispričala je Ivanka, koja će uskoro objaviti i prvu zbirku poezije, a u slobodno vrijeme, vraća se, uz poeziju, i svojoj drugoj ljubavi iz srednjoškolskih dana - slikarstvu.
 
"Najljepše je kada se zimi,
u toploj kući,
uz oganj što pucka
okupe mili, a krene priča
dok se crmničko vino pijucka.
 
Sjetiš se dragih što više ih nema,
što čine tebe onim što jesi.
Kada ti dobro ugrije vene
i nama bokal vina donesi".
 
Na konkurs je ovoga puta stiglo 26 pjesama raznih autora, među kojima su bili i pisci iz Hrvatske i Francuske. Članovi žirija bili su Goran Radojičić - književni kritičar, Dragiša Simović - glumac i Rajko Joličić - pjesnik.

 
“Festival vina i ukljeve je prva fešta zdrave hrane u Crnoj Gori, koja je pokrenula i mnoge druge. Shvatili smo što Crna Gora ima i što sve može da proizvede. Crmničko vino je uz maslinovo ulje, pršutu, sir, postalo brend, a vino i poezija idu zajedno. Ja bez vina nijesam napisao nijednu pjesmu. Vino je inspiracija, vino je podsticaj, vino je piće za bogove. Bilo je ovoga puta puno kvalitetnih pjesama, drago mi je kada sam vidio, jer je konkurs bio šifrovan, da je moja draga koleginica Ivanka Leković osvojila prvo mjesto. Ona je talentovana pjesnikinja, slikarka, ilustratorka”, kazao je član žirija Rajko Joličić, iz čijeg je pera nastala i “Zdravica vinu”, ali i pjesma “Tajna”, koja je prije više godina na festivalskom konkursu osvojila prvu nagradu za najljepšu pjesmu o vinu, a prepoznatljiva je i kao lijepa ljubavna pjesma.
 
Žiri je na posljednjem nagradnom konkursu odlučio da druga nagrada pripadne Vladimiru Ceroviću iz Bara za pjesmu “Vinopija”, a treća Milosavu Đokoviću, takođe iz Bara, koji je napisao pjesmu “Što je vino”.