Kultura

Izložba fotografija barskih pećina u Galeriji

by Silvija Vukelić | 09:02:2018 | 11:49:18

Da često ne znamo kakvi se sve biseri prirode nalaze na teritoriji barske opštine, dokaz je i izložba fotografija pećina Babatuše, Grbočice i Spile u selu Trnovo u Crmnici i na Skali od Jame u Veljoj Gorani. Posjetioci galerije “Velimir A.Leković” sinoć nisu krili oduševljenje čarobnim pećinskim ukrasima sa tih lokaliteta, koji su po prvi put na izložbi predstavljene široj javnosti.
 
“Ovom izložbom podsjećate nas da živimo u jako bogatoj sredini i kulturom i prirodom. Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti jednako da razvijamo ono što je naš specifikum. Svjesni smo činjenice da je Crna Gora sama po sebi jedna neotkrivena divlja ljepota, a mi na lokalitetu barske opštine to imamo gotovo na svakom koraku”, kazao je potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, otvarajući izložbu.

 
Kako bi pokrenuli speološka istraživanja na području Crmnice, kojih ima puno, ali na žalost nijesu u potpunosti istražene, niti turistički valorizovane, priređivač izložbe - Turistička organizacija Bar - angažovala je istraživački tim, na čijem je čelu bio prof. dr Predrag Đurović sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govoreći o značaju uređenja tih lokaliteta i njihove turističke valorizacije, on je naglasio da takođe treba voditi računa o njihovoj zaštiti i održivom razvoju.
 
“Sam taj ambijent sa pećinskim nakitom je vrlo speciifčan i rijedak, tako da će turističko uređenje ovih lokaliteta podići Opštini Bar njen već dosta visok turistički rejting. Ljudi iz okoline tog prostora imaće mogućnost privredne aktivnosti što će doprinijeti i procesu revitalizacije tih seoskih prostora koji su danas gotovo pusti”, smatra prof.dr Đurović.

 
Direktorica TOB Neda Ivanović podsjetila je na realizovane aktivnosti u proteklom periodu i najavila neke od planova koji bi uskoro trebalo da realizuju. Predstoji izrada  elaborata i idejnog rješenja za pećine u Crmnici, kao i Spilje u Veljoj Gorani koju je u nagradnoj igri “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago” predložio Osman Grgurević.
 
“Nagradna igra ‘Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago’ je učinila da zaista dosta interesantnih stvari saznamo od naših sugrađana, a naš posao i želja su da sve to valorizujemo”, kazala je Ivanović.
 

Uz staze orhideja, ljekovitog bilja, endema, “trasu starog Ćira” od Virpazara do Limljana, Ivanović je najavila i uređenje staze do Nehaja u Sutomoru, kao i geoturističku rutu praistorijskog okeana Tetis, kojom će biti upotpunjena panoramska ruta duga 115km.
 
Program otvaranja izložbe vodila je Maja Tomović, a nesvakidašnje fotografije netaknute prirode pećina na području Crmnice i Spile u Veljoj Gorani biće u postavci narednih desetak dana.