Kultura

VIDEO: Promovisana Rakočevićeva zbirka priča Voz

by: Barski ljetopis / Vesna Šoškić | 09:02:2018 | 15:32:09

Zbirka priča “Voz”, bjelopoljskog autora Mirka Rakočevića, promovisana je na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa, sinoć u Dvorcu kralja Nikole. To je bilo treće predstavljanje ovog autora na Ljetopisu. U okviru prva dva, pred barskom publikom su promovisani Rakočevićevi romani “Bedem” i “Poslednji san u Neđmeđeru”.
 
Zbirkom, štampanom u izdanju Izdavačke kuće “Obodsko slovo”, Rakočević je – smatra kritika – obogatio književnu scenu Crne Gore jednom posve neobičnom knjigom o događajima druge polovine prošlog vijeka, koje originalno povezuje sa današnjim vremenom, a sve uz pomoć i podršku književnih junaka koje je uveo u literaturu sa autentičnim imenima i prezimenima.

 
“Netipična je ovo forma koja podrazumijeva slikanje nekih prošlih vremena, koja obuhvataju otprilike 90 odsto svake priče, dok onih desetak posto na kraju predstavljaju efektnu završnicu o današnjici, čime se pravi kopča. U njima su jako zastupljeni i satira i humor i određena doza ironije, a sve je u znaku pokušaja da se pruži ono neposredno i oformi narativna cjelina, koja sa čitaocem komunicira na najjednostavniji način”, kazao je Rakočević na promociji.
 
Radomir Uljarević govorio je sa pozicije izdavača o umjetničkim dometima zbirke koji se ogledaju, kako kaže, u nesvakidašnjoj duhovitosti, autentičnosti jezika, isprepletenosti značenja, tehnici kojom autor spretno oživljava likove, težnji da u svakoj priči pronađe potencijal književnog oneobičavanja.

 
“Mirko Rakočević je pričalac više nego pisac. Njegove su priče više ispričane nego napisane. Rijedak je dar u pisca, kao što ga on ima, za neposrednost kojom postiže vjerodostojnost. To je onaj, rekli bismo, hemingvejski, kaporovski talenat. Njegovi junaci su zatočenici jedne zavodljive retorike, koja pritom nije banalna i kojom odlično kontroliše čitaoca”, istakao je Radomir Uljarević, komentarišući knjigu.
 
Iako vezana za prostor Bijelog Polja, odakle je autor i sam potekao, “Voz” nadmašuje zavičajne, pa i nacionalne odrednice. Ispred čitaoca je knjiga koja je sama sobom alegorija, knjiga priča o malim ljudima i malim događajima.
 
“’Vozu’ prethode dva romana – ‘Bedem’ i ‘Poslednji san u Neđmeđeru’, a već nekoliko godina nastaje i novi roman, koji je dosta zahtjevan. Njegovu radnju stavljam u vrlo određeno istorijsko vrijeme i prostor. Riječ je o srednjovjekovnom gradu Brskovu iz perioda oko 1300. godine. To, naravno, podrazumijeva proučavanje arhiva, iščitavanje dokumentacije, prikupljanje detalja, mnogo istraživanja i prije nego što se uđe u sami čin ispisivanja. To traje već 7-8 godina. Ova je zbirka svojevrsna pauza. Priče sam, inače, već godinama pisao i objavljivao u različitim medijima, pa se jednostavno rodila ideja da one mogu da činu jednu cjelinu”, kazao je Rakočević nakon promocije.

 
Svaka priča dopunjena je po jednim crtežom Pera Nikčevića, slikara koji već godinama živi i radi u Parizu. Rakočević je istakao da je ta saradnja sa njim jedna od najboljih stvari koja se desila, jer je “Nikčević to učonio toliko znalački da se može lako steći utisak da je on sam pisao priče, što je cijelom poduhvatu dalo sasvim novu dimeziju”.
 
Sljedeći program Zimske scene Barskog ljetopisa zakazan je za 15. februar. Biće to izložba slika Ervina Ćatovića čije je otvaranje zakazano za 19h.