Kultura

Remsov Vodeni krug promovisan u Nikšiću

izvor: Dan | 14:02:2018 | 10:57:51

U okviru tribine „Svobodijada” Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) u Nikšiću je nedavno predstavljena knjiga poezije „Vodeni krug” pjesnika Igora Remsa. Novim stihovima sabranim u zbirci Rems je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađen „Vidovdanskom poveljom” za najbolju knjigu u 2017. godini.
 
Urednica tribine Milica Bakrač kazala je da su motiv „kruga” u svom stvaralaštvu imali naši velikani  Miloš Crnjanski „Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda” i Momčilo Nastasijević „Sedam lirskih krugova”, savršeno ocrtanih jezikom, a u jeziku, maternjom melodijom, o kojoj se i danas govori i piše.
 
“Remsov ‘Vodeni krug’ je jedna velika pjesma ispisana ženi. Žena je poetski subjekt zbog kojeg pesnik ‘zagrli slova’. Žena je početak ‘Velike ćutnje’, ćutanje je sakriveno u svim vodama na svijetu, pa čak i u Skadarskom jezeru. Pjesma ženi posjeduje smjeli jezik i ‘Vodeni ključ’, zagonetku i odgonetku, tajnu i istinu, spokoj i nemir, radost i patnju”, kazala je Bakrač.
 
O zbirci „Vodeni krug” u Nikšiću govorio je i književnik Milutin Mićović, gost večeri bila je mlada pjesnikinja Sara Drinčić, a autor je kazivao svoju poeziju.