Kultura

Mont Press Photo za Radoja Jovanovića

by Željko Milović | 19:02:2018 | 11:44:05

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Mont Press Photo” za 2017. godinu je Radoje Jovanović, freelance fotograf iz Podgorice.
 
Svečano uručenje nagrade NVO Mediteranski centar fotografije, na čijem je čelu poznati barski fotograf Anto Baković, upriličeno je u starobarskoj konobi “Spilja”, čiji je vlasnik Ljubo Karanikić duže od deceniju pokrovitelj i podržavalac MCF i njihovih akcija, koje afirmišu fotografiju kao moćnu poruku, ali i primorski duh uopšte.

 
Radoje Jovanović je rođen 1972. u Podgorici, a profesionalni fotograf je od 2003. godine. Dobitnik je nekoliko nagrada za fotografiju. Samostalnu izložbu pod nazivom “The Jusovacha Prison” imao je 2006, “The Dream of Laughing Man” 2007, a “Team Building or The Contrary Principles” 2016. godine. Njegovi radovi zastupljeni su na zajedničkim izložbama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, kao i na izložbi “Poverty” iza koje je stajao UNICEF. Fotografije su mu objavljivane i u knjigama i monografijama.

 
Nagrada “Mont Press Photo” je utemeljena 2001. godine, kada je žiri birao najbolju novinsku fotografiju u štampanim medijima sa područja Crne Gore, a od 2010. priznanje se dodjeljuje stvaraocima koji se zalažu za afirmaciju crnogorske novinske fotografije.