Kultura

Publikovana prva knjiga kratkih priča prof. Sava Markoča

by Željko Milović | 05:03:2018 | 00:21:17

Odavno se u Baru jedna knjiga nije tako iščekivala kao debitantsko izdaje prof. Sava Markoča – zbirka kratkih priča „Kula od sjećanja i druge priče“, u izdanju barske izdavačke kuće "Mediteran Multimedia“.
 
Markoč se prvi put oglasio efektnim kratkim pričama na društvenoj mreži facebook, a u literarnom serijalu "Bar Info priče“ na našem sajtu brzo je postao najčitaniji kolumnista, sa radovima koji su nostalgično zahvatali u sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka.
 
Opisivao je, jednostavno ali ubjedljivo i upečatljivo, s puno detalja i jezikom iskusnog pripovjedača, vrijeme djetinjstva i odrastanja na periferiji malog grada kakav je Bar bio, zaboravljene boje, ukuse, mirise i ličnosti koji su oblikovali njegovu i slične generacije.
 
"U 'Kuli od sjećanja', u ovoj maloj, a tako vrijednoj riznici uspomena, autor uspijeva da sačuva duh vremena svog odrastanja i rane mladosti. Da ga udjene i nježno ušuška između korica. Uspjeva da perom oživi sve te drage likove o kojima novine nikada ništa, sem čitulje nisu objavile. Njegovi stari su gradili utvrde koje su im djecu branile od kiše i studi, od vjetra i sunca, od neželjenog gosta, a Savo se svojom kulom brani od zaborava. On zna da je zaborav razorniji od svih potresa, vode i vatre i violentnih osvajača, zato će njegova kula sazdana od riječi, vješto i znalački poređanih, a povezanih ljubavlju, nadživjeti čak i podrumijski suri krš“, napisao je jedan od recenzenata, ulcinjski spisatelj Muzafer Čauši
 
Knjiga je podijeljena u tri sadržajno različite cjeline - "Bolje su klesali nego pisali“, "Svaki grad uz naše more ima svoga lera“ i "I druge priče“, a krasi je efektna naslovna strana, rad fotografkinje iz Bara Nade Vojinović
 
Savo Markoč je rođen januara 1963. u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsjek engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, a veći dio radnog vijeka proveo u pomorskim agencijama. U četrdesetoj je otkrio ljubav prema klesanju, a u pedesetoj ka pisanju kratkih priča. Živi, radi, kleše i piše u Baru.