Kultura

VIDEO, FOTO: Barski Duo classico zablistao u CNP-u

by Silvija Vukelić, photo Dejo Senić | 22:03:2018 | 11:24:42

“Duo classico” blistao je sinoć na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, na koncertu koji je organizovao Centar za očuvanje i kulturu manjina Crne Gore (CEKUM).
 
Premijerno za podgoričku publiku, profesori barske Muzičke škole, mr Dina Desančić (violina) i Safet Drljan (harmonika) izveli su “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija. Kao duo sarađuju od 2013.godine,a imali brojne nastupe u zemlji i inostranstvu.

 
“Ovo je kruna našeg petogodišnjeg rada. Čini mi se da nismo mogli da ljepši način obilježiti pet godina naše uspješne saradnje. Mislim i da smo prvi Barani koji na sceni CNP-a imaju cjelovečernji koncert . To je velika čast i odgovornost. Zahvaljujemo CEKUM-u što su nam ukazali povjerenje, a sudeći po aplauzima vjerujem da smo opravdali i očekivanja publike“, kazala je nakon koncerta mr Dina Desančić i zahvalila svima koji su uprkos lošem vremenu došli na koncert.

 
Po njenim riječima “Četiri godišnja doba” su vrlo kompleksan projekat , s obzirom da je to Vivaldijevo djelo jedno od najznačajnijih i najtežih u klasičnoj muzici, a sami rade aranžmane.

 
“Ovome je prethodio dugotrajan i naporan proces pripreme, ali moram istaći da je na kraju zadovoljstvo neizmjerno “, s osmjehom je kazala Desančić.

 
Safet Drljan najavio je da već iduće sedmice duo počinje snimanje kompozicija koje su na njihovom repertoaru.

 
“Snimićemo sav svoj repertoar koji smo pripremali tokom ovih pet godina. Imamo tri cjelovečernja koncerta, pored toga još mnogo drugih djela koja smo obradili. Želimo da iskoristimo prednosti interneta kako bi široj publici predstavili i približili ono što radimo. Sljedeće nedjelje krećemo u proces snimanja i vrlo brzo ćemo obradovati publiku sa djelima iz našeg opusa “ najavio je Drljan.