Kultura

VIDEO: Uspjeh učenica barske Muzičke škole u Skoplju

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 05:04:2018 | 15:12:04

Učenice barske Muzičke škole bile su veoma uspješne na III Internacionalnom takmičenju u Skoplju.
 
Lana Milanović-klavir, u klasi profesorice Jelene Dobrković i Ena Dobrković-violončelo, u klasi profesorice Svetlane Dobrilović osvojile su, u izuzetno jakoj konkurenciji i sa zahtjevnim programom, prve nagrade. Za desetak dana ove dvije talentovane učenice, sa svojim profesoricama putuju na međunarodno takmičenje u Parizu.

 
Lana Milanović, izuzetno talentovana učenica barske Muzičke škole, počela je da svira klavir prije dvije godine i već poslije tri mjeseca vježbanja, osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju. Sa nedavno održanog III Internacionalnog takmičenja u Skoplju ponovo se vratila sa prvom nagradom.
 
“Počela sam da sviram klavir jer mi se veoma dopada ovaj instrument i srećna sam kada sviram. Na takmičenju je bilo lijepo i drago mi je što sam za ovako kratko vrijeme postigla puno”, kazala je za Radio Bar i Bar info devetogodišnja Lana Milanović, koja je istakla da joj puno pomaže profesorica koja sa njom predano radi, kako bi, kako je kazala, postigla što bolje rezultate. Njena omiljena kompozija je "Preludijum u C-molu" od Johana Sebastijana Baha.
 
Ena Dobrković, takođe učenica II razreda barske Muzičke škole bila je prva na takmičenju u Skoplju, u kategoriji violončelo.
 
“Iako je violončelo malo neobičan i veliki instrument, posebno za djevojčice, ja sam ga odabrala zato što mi se mnogo svidja njegov zvuk. Sviranje me čini radosnom", kazala je Ena Dobrković, koja je u Skoplju nastupila sa izuzetno zahtjevnim programom.
 
"Bio je to složen muzički program, ali puno sam vježbala sa svojom profesoricom Svetlanom Dobrilović, kao i sa mojom majkom koja je muzički pedagog", ističe Dobrković, koja je prvu nagradu osvojila za izuzetnu izvedbu "Stare francuske pjesme" Čajkovskog.

 
Nagrade su za Laninu profesoricu klavira i Eninu majku-Jelenu Dobrković, kako nam je kazala, lična satisfakcija i najbolja potvrda intenzivnog rada.
 
"Lana Milanović posjeduje kvalitet i talenat koji prepoznaju svi profesionalci u žiriju. Ona je pokazala spremnost, sa jedne strane da svakodnevno radi sa profesorom, a sa druge, da izdvaja puno vremena za samostalan i dugotrajan rad i vježbanje. To je ključna stvar koja je dovela do ovako velikih i sjajnih rezultata na već dva međunarodna takmičenja. Važno je i postavljanje ciljeva na početku školske godine. Dodatna motivacija učenicima je i prilika da putuju u druge zemlje, upoznaju druge kulture i stiču nove prijatelje", kazala je profesorica klavira Jelena Dobrković, čija je učenica, gimnazijalka iz Bara Iva Pavlović, koja sada pohađa školu za muzičke talente "Andre Navarra" u Podgorici, osvojila drugu nagradu u Skoplju .
 
Uspjesi učenika su tradicija barske Muzičke škole "Petar II Petrović Njegoš".

 
“Ovu takmičarsku godinu počeli smo velikim uspjesima na međunarodnoj sceni. Pred nama je još niz takmičenja - državno u Herceg Novom, 24. aprila, gdje će se naši učenici takmičiti u više disciplina, a zatim slijedi niz međunarodnih nadmetanja širom Evrope. Očekujem, kao i prethodnih godina, puno uspjeha i puno nagrada", kazala je direktorka škole mr Aleksandra Vojvodić Jovović.
 
Lana Milanović i Ena Dobrković za desetak dana, sa svojim profesoricama, putuju na veliko Internacionalno takmičenje u Parizu.