Kultura

VIDEO: Izložba Kurpejovića u Dvorcu kralja Nikole

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 13:04:2018 | 13:44:33

“Slika kao spoj opaženog spoljnjeg svijeta i duhovnog u umjetniku”, najsažetiji je prikaz djela slikara Ibrahima Kurpejovića, čija je izložba otvorena sinoć u okviru likovnog programa Zimske scene Barskog ljetopisa.
 
Lirski apstraktni pejzaži, skladna kompozicija, smjele “teksture, fakture i površine”, te izuzetno naglašen kolorit karakteristike su djela Ibrahima Kurpejovića, koji je do sada imao sedamnaest samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i regionu. U njegovim slikama ima zavičajnog, topografskog, ali u njima dominira i duboko unutrašnje promišljanje.

 
“Čovjek kao individua posjeduje svoje lice i svoj način razmišljanja na razne teme. Mislim da je i moje promišljanje umjetnosti kombinacija vizuelnog opažanja svega oko sebe i onog što je duhovno u meni, što uvijek svi tražimo. Zato su moje slike dijelom i ekspresija i impresija, odnosno moj rukopis i senzibilitet poimaju sve to”, kazao je autor.
 
“Topli pejzaži Ibrahima Kurpejovića bojom su tkani rožajski ćilimi”, navela je, između ostalog, dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, koja je istakla i da su Kurpejovićevi pejzaži izraz duha i mentalnog.
 
“Geometrizovani znaci i simboli, osim formalno-konstuktivnog elementa u tijelu slike, prezentuju i posebnu mentalnu arhitektoniku. Zato Kurpejovićeve pejzaže ne možemo doživjeti kao svojevrsne  geografske topose, iako mogu i to da budu, već kao kulturne, mentalne pejzaže svijeta kojem pripada, kojim se kazuje i koje iskazuje”, kazala je Miranović.
 
Za Ibrahima Kurpejovića bila je posebna čast što je svoje radove predstavio na Barskom ljetopisu.

 
“Izuzetno sam počastvovan i zadovoljan što sam gost ove značajne i prestižne kulturne manifestacije, ne samo barske, jer je Barski ljetopis prepoznat i šire, i zaista zavrjeđuje takvo poimanje. Pratim likovnu scenu i primjećujem da Bar značajnu pažnju posvećuje likovnom stvaralaštvu. To je, čini mi se, posebno  u posljednje dvije-tri godine na veoma visokom nivou. I publika je prisutna i, rekao bih, likovno znana i obrazovana. Zato mi je još više drago što sam jedan od učesnika Ljetopisa”, naglasio je umjetnik.
 
Na otvaranju izložbe govorio je poklonik likovne umjetnosti, slikarev prijatelj, poznati crnogorski glumac Slobodan Marunović.
 
Radove Ibrahima Kurpejovića publika u Dvorcu kralja Nikole može pogledati narednih tridesetak dana.