Kultura

Predstavljanje Matice srpske- Društvo članova u Crnoj Gori

by Silvija Vukelić | 17:04:2018 | 18:32:46

U organizaciji NVU Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”, sinoć je u sali Dvorca kralja Nikole predstavljena Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori.
 
Kao neprofitno, naučno i stručno nevladino udruženje Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori, osnovano je 17. jula 2010. godine u Podgorici, u cilju njegovanja duhovnog i kulturnog života srpskog  naroda, razvijanja i promovisanja književnosti, umjetnosti i nauke. Odluku o osnivanju Društva podržao je Upravni odbor Matice srpske iz Novog Sada.  
 
O radu i planovima Društva na predstavljanju u Baru, govorili su prof. dr Jelica Stojanović - predsjednica i članovi Izvršnog odbora - doc. dr Drago Perović i mr Milorad Durutović.

 
“Društvo broji preko stotinu članova - istaknutih stvaralaca, naučnika i univerzitetskih profesora iz Crne Gore, regiona, ali i čitavog svijeta. Naš rad usklađen je sa radom naših naučnih odjeljenja za srpski jezik i književnost, istorijske, prirodne i društvene nauke, kao i odjeljenja za umjetnost. Do sada smo realizovali preko hiljadu projekata iz oblasti kulture i nauke, od kojih su mnogi svrstani u red projekata od prvorazrednog nacionalnog i kulturnog značaja”, kazao je mr Milorad Durutović.
 
Prof. dr Jelica Stojanović istakla je izdavačku, kao jednu  od najznačajnijih djelatnosti “Matice srpske”, potom i organizovanje književno-naučnih tribina, te međunarodnih skupova. Znatan dio aktivnosti su, kako je kazala, posvetili studentima Studijskog programa za srpski jezik i književnost u Nikšiću.
 
“I sami znate kakav je status srpskog jezika i Studijskog programa za srpski jezik i književnost u Crnoj Gori, i koliko je danas teško onima koji završavaju ovaj odsjek. Zato se trudimo da im budemo prijatelji kroz razne vidove podrške (stipendije, organizovanje stručnih posjeta, eksurzija). Znamo da studenti koji imaju prosjek deset ne mogu da dođu do posla, a istovremeno oni koji završe Odsjek za crnogorski jezik sa mnogo manjim prosjekom, dobijaju posao”, kazala je prof. dr Jelica Stojanović.

 
Govoreći o motivima za osnivanje Matice srpske - Društvo u Crnoj Gori doc.dr Drago Perović istakao je kako je ono osnovano iz “istorijske nužnosti i brige za osnovno ljudsko dostojanstvo i identitet naroda kojem pripadaju”.
 
“Pokušali smo da sa ovom NVO uradimo što više, koliko su nam snage umne i materijalne, da bismo na neki način očuvali, ako ne dalje razvili, makar sačuvali neki osnovni korijen iz koga će u nekom budućem vremenu ponovo naš narod ovdje uspjeti da razumije šta mu je zadatak i identitet”, kazao je doc. dr Perović. On je za ovu godinu, između ostalog, najavio i organizaciju velikog istorijskog naučnog skupa o 1918. godini.
 
U programu su učestvovali autori čija izdanja je objavila Matica srpska –Društvo članova u Crnoj Gori -  protojerej Slobodan Boban Jokić, pjesnik Radinko Krulanović, te satiričar Janko Jelić, ovogodišnji dobitnik nagrade “Radoje Domanović” za najbolju knjigu satire na srpskom jeziku. U ime organizatora “Slovo ljubve” publiku je pozdravio o. Jovan Plamenac, a u muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja Dušanka Jaramaz.