Kultura

VIDEO: Jasna Jovićević na jazz sceni Ljetopisa

by Vesna Šoškić, montaža Senad Sukalić | 20:04:2018 | 12:08:24

Na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa gostovala je Jasna Jovićević, jedna od najboljih muzičarki na džez i avangardnoj sceni. U Crnoj Gori nastupa sa svojim sekstetom, u okviru turneje “Mjesec džeza”, koji se ove godine održava pod sloganom “Žene u džezu”.
 
Jasna Jovićević je saksofonistkinja, flautistkinja i kompozitorka. Završila je akademiju “Franc List” u Budimpešti, a magistrirala na Univerzitetu York u Torontu. Nastupala je širom Evrope, SAD, Kanade, učestvovala na brojnim festivalima i osvajala nagrade.

 
Na turneji u Crnoj Gori, sa članovima seksteta, izvodi kompozicije sa novog albuma “Flow Vertical”.
 
“Prvi put sam u Crnoj Gori u ovom sastavu. Sve je lijepo organizovano, ima puno publike i čini mi se da su svi zadovoljni, a i mi takođe. Repertoar je u svim gradovima isti, to je materijal sa našeg novog albuma, nastalog u Engleskoj, sa sedam kompozicija. Razlika je u tome što mi na svakom koncertu improvizujemo, pa je i svako veče drugačije”, kazala je za Radio Bar i Bar Info poznata umjetnica, koja je istakla da džez scena kod nas i u regionu nije dovoljno razvijena.

 
“Nema nas puno i različito sviramo u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj... Svako ima svoj stil i fazon, neki su više mainstream, mi smo više avangarda. Ima mjesta za sve, ali je malo mjesta gdje se džez svira. To je vjerovatno nešto što će svi muzičari navesti kao problem”, kazala je Jasna Jovićević.
 
Kroz muziku istražuje zvučne vibracije, njihov uticaj na tijelo, energiju i kreativnost, što je produkt i njenog dugogodišnjeg bavljenja jogom.
 
“Ja sam cijeli život muzičarka, ali isto tako dugo se bavim i jogom. To su dva paralelna medija kroz koja se  izražavam. Uspjela sam da to spojim, jer sam shvatila da su to veoma slične stvari-jogistička i muzička praksa. Pokušavam da upoznam sebe i drugima pružim koliko mogu. Vjerujem da muzika ima iscjeliteljsku moć. Ako dođemo do suštine frekvencije zvuka koji proizvodimo, možemo uticati da to bude dobro i za sve ostale”, naglasila je muzičarka.

 
Završni koncert u okviru turneje u Crnoj Gori Jasna Jovićević i njen sekstet (Filip Krumes-violina, Rastko Popović-viola, Dejan Božić-violončelo, Nemanja Mihailović-fagot i Uroš Šećerov-perkusije) imaće u Podgorici, nakon čega ih očekuje promovisanje novog albuma širom regiona i svijeta.