Kultura

Programi od jutra do mraka u slavu knjige

by Željko Milović | 22:04:2018 | 13:30:14

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković” organizuju u ponedjeljak cjelodnevnu književnu manifestaciju “Dan knjige / Noć knjige”.
 
Namijenjena je svim poštovaocima knjige, u želji podsticanja, naročito mladih naraštaja, na čitanje.
 
U okviru akcije “Besplatno učlanjenje”, Biblioteka će sjutra vršiti besplatan upis novih članova od 7:00 do 19:00h.
 
Dnevni dio programa se održava pod sloganom “Svi putevi vode do knjige”.

Počinje u 10:00 u Parku maslina kao NTC kviz igra “Čitam i igram se”, uz animaciju četiri akreditovana vaspitača PPU “Svetionik” iz Bara. Koordinator programa je Ivana Durutović, specijalista predškolskog vaspitanja. Sudjeluju polaznici barskih dječjih vrtića JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”, PPU “Bajka” i “Svetionik”, te učenici prvog razreda osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić”, “Jugoslavija”, “Meksiko”, “Anto Đedović”, “Kekec” i “Mrkojevići”.
 
Nastavak je dva sata kasnije, na Dječjem odjeljenju Biblioteke, u podne. Kreativna radionica “Rastem uz Malog princa” osmišljena je kroz rad u dvije grupe: “Putovanje Malog princa na druge planete" (priče u slici i riječi) i igrovna aktivnost “Ako želiš prijatelja, pripitomi me”. Realizator programa je Ljiljana Milović
profesorica književnosti, a sudjeluju učenici VI i VII razreda barskih osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić”, “Jugoslavija”, “Meksiko”, “Anto Đedović”, “Kekec” i “Mrkojevići”.
 
Treći segment dnevnog dijela programa počinje u 14:00 u Čitaonici za odrasle. Riječ je o kvizu znanja “Tragom knjige” kojeg su pripremile Vesna Pavićević i Radinka Ćinćur, profesorice književnosti u barskoj Gimnaziji “Niko Rolović”. Učestvuju učenici Gimnazije “Niko Rolović” Bar. Posljednji segment dnevnog dijela je razgovor uz knjigu “Zašto (baš) čitanje - sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju” Vesne Pavićević. Pored nje, učestvuju i Nađa Durković - urednica knjige, Tanja Vujović – pedagog u OŠ “BJO”, nekoliko roditelja i učenika osnovnih škola. Ovo je ujedno prezentacija prvog izdanja takvog tipa knjige u regionu.

“Noć knjige” – večernji/noćni dio programa u slavu književnosti i čitanja – koncipiran je u dva dijela.
 
U 19:00 u Dvorcu kralja Nikole održaće se promocija prvijenca barskog pisca Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče”. Osim njega, učestvuju i urednik djela Željko Milović, te jedan od recenzenata Muzafer Beljo Čauši, uz moderatorku programa Milu Čordašević, koja je i idejni tvorac čitave cjelodnevne manifestacije. Uz knjigu, biće predstavljena i barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia”.
 
Završni segment manifestacije “Noć knjige” zamišljen je kao najmasovniji. Pod sloganom “Sa knjigom u ruci u bioskopu” svoje radove, odabranu poeziju i prozu, omiljene odlomke iz knjiga, čitaće pisci prozaisti, naučni radnici, mladi literarni stvaraoci i svi zainteresovani građani koji su se prijavili za učešće. Koordinator je Dragiša Simović, a počinje u Domu kulture u 20:00.