Kultura

Nikad masovniji Dan knjige u Baru

by Željko Milović | 24:04:2018 | 13:49:08

Čini se da nikada u Baru nije masovnije obilježen Dan knjige i autorskih prava kao juče, nizom programa od jutra do kasno u noć.
 
Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković”, odnosno njen rukovodilac Mila Čordašević, osmislili su program koji je imao za cilj da privuče sve starosne kategorije, i u tome su u potpunosti uspjeli.
 
U okviru akcije “Besplatno učlanjenje”, Biblioteka je vršila upis novih članova. Ovu privilegiju iskoristilo je 208 građana – 153 odraslih i 55 na dječijem odjeljenju.
 
Manifestacija “Dan knjige” je otpočela u Parku maslina kao NTC kviz igra “Čitam i igram se”, uz animaciju četiri akreditovana vaspitača PPU “Svetionik” iz Bara. Koordinator programa je bila Ivana Durutović, a učestvovali su polaznici barskih dječjih vrtića JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”, PPU “Bajka” i “Svetionik”, te učenici prvog razreda osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić”, “Jugoslavija”, “Meksiko”, “Anto Đedović”, “Kekec” i “Mrkojevići”.
 
 
Na Dječjem odjeljenju Biblioteke, u podne, održana je kreativna radionica “Rastem uz Malog princa” osmišljena kroz rad u dvije grupe: “Putovanje Malog princa na druge planete" (priče u slici i riječi) i igrovna aktivnost “Ako želiš prijatelja, pripitomi me”. Realizator programa bila je Ljiljana Milović, profesorica književnosti, a sudjelovalo je dvadesetak učenika VI i VII razreda barskih osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić”, “Jugoslavija”, “Meksiko”, “Anto Đedović”, “Kekec” i “Mrkojevići”. Zanimljivo je da mnogi od njih nisu ni pročitali knjigu “Mali princ” koja je u programu lektire tek u IX razredu, ali je radionica bila tako brižljivo koncipirana da su se djeca izvanredno snašla i učestvovala kroz razgovor i igru.
 
 
Treći segment dnevnog dijela programa bio je kviz znanja “Tragom knjige”, kojeg su pripremile Vesna Pavićević i Radinka Ćinćur, profesorice književnosti u barskoj Gimnaziji “Niko Rolović”. Učestvovalo je pet ekipa po četiri učenika Gimnazije “Niko Rolović”, a pobijedila je ona u sastavu Jovan Drobnjak, (I/1), Ana Skrpnik (II/1), Anđela Labović (III/1) i Nikola Raonić (IV/1). “Kviz je toliko bio dobro osmišljen da bi trebalo da ga zaštite kao autrorski projekat i ponude ostalim školama”, istakla je Mila Čordašević, organizator Dana knjige.
 
 
Posljednji segment dnevnog dijela programa bio je razgovor uz knjigu “Zašto (baš) čitanje - sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju” Vesne Pavićević. promovisana je prva knjiga koja se bavi ovom tematikom u regionu, uz učešće autorke, zatim Nađe Durković - urednice knjige i Tanje Vujović – pedagoga u OŠ “BJO”. Aktivno su u razgovoru učestvovali roditelji i učenici osnovnih škola, ali i javne ličnosti iz Bara. Opšti je zaključak na kraju razgovora da bi ova knjiga morala naći mjesto ne samo u školama i vrtićima, već i u kućama prije svega, dječijim odjeljenjima bolnice i svim ustanovama koje rade sa djecom.  
 
“Noć knjige” – večernji/noćni dio programa u slavu književnosti i čitanja bio je koncipiran u dva dijela.
 
 
U punoj sali Dvorca kralja Nikole promovisan je prvijenac barskog pisca Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče”, i prezentovan rad nove izdavačke kuće “Mediteran Multimedia”. Osim Markoča, govorili su urednik izdanja Željko Milović, te jedan od recenzenata - publicista Muzafer Beljo Čauši, uz moderatorku programa Milu Čordašević.
 
 
Finale manifestacije ostavljeno je za Malu scenu “Godo” u Domu kulture. Pod sloganom “Sa knjigom u ruci u bioskopu” svoje radove, odabranu poeziju i prozu, ali i omiljene odlomke iz knjiga, čitali su pjesnici, prozaisti, mladi literarni stvaraoci iz Bara, Ulcinja, Podgorice, Nikšića i Risna, ali i zainteresovani građani koji su se prijavili za učešće na ovoj otvorenoj sceni. Koordinator niza kratkih nastupa pedesetak učesnika bio je Dragiša Simović.