Kultura

Barska Noć knjige najbolja u državi

by Željko Milović | 27:04:2018 | 17:56:02

Marta Mihačić, nacionalni koordinator manifestacije “Noć knjige” zvanično je proglasila barski program povodom Dana knjige najboljim u državi.
 
Organizatori ovog programa bili su Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka „Ivo Vučković“, a osmislila ga je rukovodilac biblioteke Mila Čordašević.
 
Najbolji program je nagrađen prigodnim knjigama.

 
"Veoma sam srećna što je naš zajednički program, kako organizatora književne manifestacije, tako i vaspitnih i kulturnih institucija iz Bara, proglašen najboljim u Crnoj Gori. Ja jesam bila idejni pokretač i koordinator cjelodnevnog  programa, ali su svi učesnici i posjetioci doprinijeli da svetkovina knjige u našem gradu privuče pažnju javnosti. Pokazalo se, po ko zna koji put u Baru, da za kvalitetne književne programe ima publike i zanimanja”, rekla je Mila Čordašević za Bar Info.

Cjelodnevna književna manifestacija “Dan knjige / Noć knjige” bila je u Baru namijenjena svim poštovaocima književnosti i čitanja, u želji podsticanja, naročito mladih naraštaja, na čitanje.

 
U okviru akcije “Besplatno učlanjenje”, Biblioteka je vršila upis novih članova. Održana je za predškolce i prvake NTC kviz igra “Čitam i igram se”, potom kreativna radionica “Rastem uz Malog princa” za učenike VI i VII razreda, kviz znanja “Tragom knjige” za učenike Gimnazije “Niko Rolović”, te razgovor uz knjigu “Zašto (baš) čitanje - sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju” Vesne Pavićević. U noćnom dijelu promovisana je prva knjiga barskog pisca Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče” i barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia”, a zatim održano trosatno javno čitanje “Sa knjigom u ruci u bioskopu”.