Kultura

Šest knjiga o Baru za godinu dana

by Ivanka Leković | 06:05:2018 | 21:14:15

Od februara 2017. do marta 2018. objavljeno je čak šest knjiga kratkih priča o Baru, i svaka na svoj način osvjetljava jedan dio novije barske istorije, kroz priče, anegdote, pominjanje već zaboravljenih ljudi i predjela, ulica, zgrada i preduzeća. Nijedan grad u regionu se time ne može pohvaliti.
 
Uz to, zanimljivo je, sve su publikovane nevezano jedna od druge, bez prethodnog plana da bude tako, jedino je velika većina autora neke od radova ranije objavila u serijalu koji je išao na ovom portalu – "Bar Info priče“.
 

 Prva je izašla knjiga Željka Milovića "Povratak u Ulicu maršala Tita“, februara 2017. godine. To je djelo koje obuhvata tzv. Staru Topolicu od njenog nastanka do 1979. godine. Izdavač je barski Klijecer, a promovisana je dva puta u Baru, te u podgoričkom KIC "Budo Tomović“. Fotografija na coveru je djelo Nade Vojinović, a urednik i recenzent izdanja je nadavno preminuli splitski književnik i publicista Predrag Lucić.   
 
"Nije u ovom albumu amarkordska samo Stara Topolica, kao što autor sugeriše već u prvoj rečenici. Amarkordska je čitava Milovićeva partitura - od djetinjeg propinjanja za singlicama na polici u 'Elektrometalu', pa do suočavanja s ponižavajućim nakrcavanjem muzike čitavog jednog života, i života još mnogih, u mp3 format”. (Predrag Lucić)Juna 2017. godine objavljena je prva knjiga Tanje Sekulić "Iz dnevnika". Riječ je o knjizi u kojoj glavna junakinja prelazi životni put od Pristana i Stare Topolice do Pariza, a autorka miješa autobiografske i fiktivne momente. Izdavač knjige je OKF Cetinje, a promovisana je u Baru, te u nekoliko gradova Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Sliku “Pozorište” na prednjoj korici je naslikala Sekulićeva, a recenzent je Lidija Vukčević
 
“Jezik njenih priča sabran je, jednostavan, strog, sažet i zbijen. Mnoge priče ne kazuje samo na tzv. stvarnostnoj nego i na simboličkoj, pa čak i na metafizičkoj ravni. Autorica se nije odlučila ni za kakav oblik narativne niske koja bi je obavezala na veći žanrovski oblik – dužu pripovijest ili kraći roman, iako je svaka od priča pisana s pretpostavkom da zaslužuje svoj literarni fenomen”. (Lidija Vukčević)
  

Jula 2017. iz štampe su izašle “Priče ispod Stare masline“ Rajka Joličića. To je djelo anegdotskog karaktara i obuhvata područje širom barske opštine, odnosno priče koje su do autora došle "po čuvenju“. Izdavač je Kulturni centar Bar, a promocija djela je upriličena na Barskom ljetopisu. Recenzent je prof. Suljo Mustafić.
 
“Joličić narodnu priču – onu davnašnju koja je različitim putevima stigla do njega, ili onu savremenu, čije aktere poznaje – transponuje u literaturu, gradeći jedan novi svijet književnih junaka. Sve su to lijepe crtice, isklesane Joličićevim rukopisom i naporom da osvijetli turobna vremena balkanske drame i ukaže na svijetle primjere čovječnosti i dobročinstva“. (Suljo Mustafić)

Februara 2018. godine objavljena je nova knjiga starobarskog pisca Senada Karađuzovića “Leksikon neobičnih sudbina”. Riječ je o skupu živopisnih životnih puteva, lica i događaja, rađena “govoropisom Starog Bara”. Izdavač knjige je Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara, i još nije imala zvaničnu promociju. Umjetnička slika na korici rad je akademskog slikara Mirka Vujisića
 
“U ‘Leksikonu neobičnih sudbina’ nadam se da sam uspio sačuvati imena i lica od zaborava. Sve ono što sam kao dijete slušao od starijih Ijudi, kojih više nema. Ostao sam ja, njihova blijeda kopija, a svi znamo da će svaki slijedeći naraštaj biti sve bleđa i bleđa kopija originala”. (Senad Karađuzović)
 

U martu 2018. iz štampe je izašla nova knjiga Gordane Vujović “Uspavanka za Ljubu”. Riječ je o romansiranoj biografiji porodice i prati njen život od djetinjstva u Novom Sadu i Banji Koviljači, preko studentskih dana u Beogradu, sve do prvih godina nakon udaje u Baru. Baranima je posebno upečatljiv posljednji segment djela, u kome Vujovićka novinarski precizno oživljava tzv. Staru Topolicu. Izdavač je Kulturni centar Bar, promovisana je u Dvorcu kralja Nikole, a naslovnica je urađena po motivima radova Snežane Kosanić Raspopović.
 
“Ovo nije samo priča o porodici, to je priča o jednoj državi - Jugoslaviji, koja je živjela i rasla sa svim tim malim i velikim ljudima, njihovim sudbinama, pojedinačnim iskušenjima, traumama, lijepim trenucima, usponima i padovima... Na kraju krajeva, Gordana je autentičan svjedok svega toga što se dešavalo i kada bi neko pratio mapu njenog kretanja kroz knjigu, mogao bi da iscrta gotovo cio XX vijek, kako se kretala jedna porodica kroz sve što se veže za tu epohu na našim prostorima”. (Milun Lutovac).
 

Takođe u martu 2018. publikovan je prvijenac Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče”. S puno detalja opisao je vrijeme djetinjstva i odrastanja na periferiji malog grada kakav je Bar bio, zaboravljene boje, ukuse, mirise i ličnosti koji su oblikovali njegovu i slične generacije. Izdavač knjige je barska kuća "Mediteran Multimedia“, a promocija je upriličena u okviru "Noći knjige“ u Baru. Na naslovnoj strani je fotografija Nade Vojinović, a kao recenzenti se pojavljuju i Muzafer Beljo Čauši, Ana Bošković...
 
“Njegovi stari su gradili utvrde koje su im djecu branile od kiše i studi, od vjetra i sunca, od neželjenog gosta, a Savo se svojom kulom brani od zaborava. On zna da je zaborav razorniji od svih potresa, vode i vatre i violentnih osvajača, zato će njegova kula sazdana od riječi, vješto i znalački poređanih, a povezanih ljubavlju, nadživjeti čak i podrumijski suri krš”. (Muzafer Čauši)