Kultura

Objavljena prva knjiga u izdanju Islamske zajednice

by Željko Milović | 07:05:2018 | 10:58:41

Islamska zajednica Bar pokrenula je izdavačku djelatnost, a prva knjiga koju su objavili je “Ilustrovana sufara - Bukvar arapske abecede” autorke Sanele Vukić.
 
“Radi unapređenja islamske vjerske škole, ukazala se potreba za novim nastavnim sredstvima osmišljenim skladno dječjem uzrastu i afinitetima. Jedan od tih udžbenika je i ovaj. Ilustrovana sufara sadrži priču koja objedinjuje 28 slova arapske abecede. Slova su ilustrovana i ‘oživjela’ kroz poznate pojmove, ilustracije, igrice i vježbe, što početnicima olakšava dalje izučavanje Kur'ana, svete knjige muslimana i arapskog jezika uopšte”, kaže za Bar Info Ćazim Alković, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bar.
 
U Crnoj Gori nije bilo autora koji su pisali na ovu temu od vremena kada je štampana prva “Sufara” nekadašnjeg reisa Idriz Demirovića. Ovo je druga knjiga u Crnoj Gori koja tretira područje učenja kur’anskog pisma u posljednjih četrdeset godina.
 
“Obzirom da muslimani na našim prostorima ne razumiju arapski jezik, koji je izvorni jezik Kur’ana, većina muslimana uči određene kur’anske sure i odlomke na transkripciji. To može biti razlog da se neke riječi nepravilno izgovore, te je jako važno da našu djecu podučimo arapskom pismu kako bi na izvoran način čitali i učili napamet Božiju Knjigu. U ovom udžbeniku primijenjen je metod od lakšeg ka težem, od jednostavnog ka složenijem. To je, u svakom poslu najdjelotvorniji metod, on najviše obećava i daje razultate”, stoji, pored ostalog, u recenziji Rahmana ef. Kačara, pomoćnika Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za da'vu i obrazovanje.
 
Promocija “Bukvara arapskog pisma” se organizuje večeras (ponedjeljak) u 20:00 u Velikoj sali Islamskog kulturnog centra. Najavljeno je da će na njoj govoriti Ćazim Alković, ef. Mujdin Milaimi, ef. Rahman Kačar, prof. Suljo Mustafić, Nermina Nikezić Pašanbegović i autorka.