Kultura

VIDEO: Predstava, pa izložba Katarine Švabić

video: Vesna Šoškić, Senad Sukalić, Studio Petović | 11:05:2018 | 13:10:42

Dvorac kralja Nikole bio je u četvrtak prostor u kome je odigrana predstava “Porodične priče”, a potom i otvorena izložba slika Katarine Švabić.
 

“Porodične priče” su koprodukcija Gradskog pozorišta Podgorica i Teatra mladih, rađena po tekstu Biljane Srbljanović. Uloge u njoj tumače Branka Femić, Goran Slavić, Branko Ilić i Katarina Krek. Govori o uznemirujućim spoznajama društvenog i porodičnog posrtanja, otkriva suštinske crte ljudskih karaktera, njihovu nestalnost i zavisnost od onoga što život neminovno donosi sa sobom. Glumac Branko Ilić istakao je da je riječ o komadu, koji će, zbog prirode društvenih dešavanja karakterističnih za naše prostore, uvijek biti aktuelan i prijeko potreban. Dječija igra kojom se, kao poetičkim sredstvom predstava koristi da plasira bolne i kompleksne teme i istine, nije tu da bi iste ublažila, već zato što se njome to bolje plasira.
 

“Prizma našeg teškog života, kad se gleda kroz oči djece, bude u prvi mah duhovita, zanimljiva i šarmantna, a onda, u toku predstave, bude vam zapravo teže zato što znate da su djeca svjedoci ovog našeg društva i naših života, da sve što mi činimo ostavlja posljedice na našu djecu”, objasnio je Branko Ilić.  
 

Nakon predstave, kojoj su organizovano prisustvovali đaci barskih srednjih škola, u večernjim časovima otvorena je izložba Katarine Švabić, poznate po raznovrsnosti tehnika zastupljenih u stvaralaštvu. Rad Švabićeve kreće se od crtanja, slikanja, digitalne štampe i animacije, preko grafičkog dizajna, skulpture, land arta, do produktivnog dizajna, performansa, muzike i zvuka. Ovoga puta za barsku publiku je pripremila 22 rada različitog formata, rađena u akrilnoj tehnici i raspoređena u nekoliko ciklusa.
 

“Ove slike jesu neki moj lični trening, moja lična raspoloženja i vibracije. Prikazuju kako se one transponuju kroz ruku i gest na neku površinu. To je malo drugačiji postupak od nekih koje sam do sada praktikovala i koje možda češće viđamo. Tiče se nekog unutrašnjeg osjećanja koje se razlikuje od slike do slike. Bilo mi je interesantno da pratim kako se taj potez mijenja i kako se ta energija mijenja, ta moja vizija o onome što je u nama i oko nas… Prosto neki drugačiji pogled na stvarnost”, kazala je Katarina Švabić.
 
Postavka njenih radova može da se obiđe u Dvorcu do 7. juna, kada će biti otvorena posljednja izložba Zimske scene.