Kultura

Izložba Mirka Dragovića u gradskoj galeriji

by Silvija Vukelić | 13:05:2018 | 11:50:57

Ljubitelji likovne umjetnosti u Baru narednih dana će u galeriji “Velimir A.Leković” biti u prilici da pogledaju slike akademskog umjetnika Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu je u petak veče otvorio upravnik galerije Milun Lutovac.
 
“Svaki naš dan je ugovor sa ponekom budućom uspomenom. Trebalo bi, ali ko će o svemu tome voditi računa, vježbati oko za skrivena značenja stvari. Upravo to na svojim platnima, kao igrač na žici, između minulog i budućeg radi Dragović. On zna da vid registruje, navodi i zavodi, ali isto tako vid ne tumači”, kazao je Lutovac i dodao da se jezik se ne može uhvatiti “golim” okom, ali se može pretvoriti u oblik i boju, u mrežu druge i drugačije komunikacije. Dragović tu spoznaju potvrđuje i kao likovni pedagog, svojim posvećenim radom u Resursnom centru za djecu sa intelektualnim smetnjama i autizmom iz Podgorice.
 
“Zavolio sam taj posao, jer su to duše iskrene i dobre. Rad sa njima daje čovjeku neku dodatnu snagu i volju. U toj populaciji naišao sam na puno talenata i nečeg što i mene nadahne i inspiriše. Prije svega ta njihova iskrenost. Mnogi bi i akademski umjetnici pozavidjeli na iskrenosti i kvalitetu radova”, kazao je Dragović za Bar info.
 

Na svojim slikama prepoznatljivim koloritom i načinom slikanja on izražava najdublja osjećanja i iskazuje veliku ljubav prema ljudima i stvarima koje ga okružuju. Sjećanje na lijepo i bezbrižno djetinjstvo, pretočeno u maštu na apstraktnim slikama, neiscrpna je inspiracija ovog umjetnika.
 
“Ovo je moja peta samostalna izložba. Slike su apstraktne, a po koloritu smatram da se vidi da volim da radim pejzaže, ali uživam u apstrakciji. To mi je bolji i jači eksperiment.Tako eksperimentišem. Nadam se da sam prepoznatljiv po načinu slikanja. Ne ulazim u manir, volim da mijenjam slike, motive… Volim tople boje”, kazao je Dragović.
 
Otkriva da je u teškom životnom periodu koji je iza njega naslikao dosta slika.
 
“Izložba nosi naziv ‘Sjećanja’. To su za mene teška sjećanja, ipak nadam se da će na publiku prenijeti nešto lijepo. Po prirodi sam optimista, smatram da uz ljubav sve može da se prebrodi, pa i ta sjećanja koja su teška možemo da pretočimo u nešto što je neminovno i što nas je učinilo makar boljim ljudima, ili u mom slučaju boljim umjetnikom jer sam više radio”, dodao je Dragović, koji je barskoj publici na izložbi “Sjećanja” predstavio 37 radova. Trenutno slika veće formate i, kako je kazao, nada se da će ga izložba u Baru “podstaći i dati snage i volje da još više i bolje stvara”.
 

Mirko Dragović je rođen 1980. godine u Priboju. Srednju likovnu školu “Petar Lubarda” na Cetinju završio je 1999. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju je diplomirao 2004. godine, smjer slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Iste godine postao je član ULUCG. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i u inostranstvu, a samostalno - U Tivtu, Trebinju, Kotoru i u Švajcarskoj. Živi u Podgorici, gdje već desetak godina radi kao likovni pedagog.