Kultura

Prof. Lutovac na kolektivnoj izložbi u Podgorici

by Željko Milović | 01:06:2018 | 11:31:59

Sinoć je u Galeriji savremene umjetnosti Crne Gore “Centar” u Podgorici otvorena prva kolektivna izložba crnogorskih umjetnika “Mnogolikost savremene umjetnosti”. Radove je prikazalo deset umjetnika, među kojima i barski književnik i slikar prof. Milun Lutovac.
 
Izložbu je sa nekoliko prigodnih rečenica otvorila prof. dr Maja Bogojević, teoretičarka filma, a tekst u katalogu djelo je upravo prof. Lutovca, koje je i govorio u galeriji “Centar”.
 

“Sva djela izložena na kolektivnoj izložbi crnogorskih umjetnika ujedno su, i dio, i  cjelina. Ona su, u stvari: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh... Duh jednog vremena, unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj... Utisak identitetske krize, koji preovladava i na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti. Živa i opšta estetika kojom trenutno raspolažemo rezultat je kristalno-amorfne kodifikacije  pojedinačnih stvaralačkih postupaka uočenih kroz haklberifinsko ‘odrastanje’ umjetničkih djela kod nas. Okružen izmijenjenim i promjenjivim svijetom, naš današnji umjetnik živi u epohi koju nazivamo prelaznom. Dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, oblik i riječi”, rekao je prof. Lutovac.
 
Kako je navedeno, desetak umjetnika iz Crne Gore ovim projektom žele da izložba preraste u projekat okupljanja onih koji umjetnost doživljavaju kao prostor traganja i “iščitavanja” onoga što se dešava oko nas. Namjera je da postavka obiđe ne samo Crnu Goru, već i da dobaci do Ukrajine i skandinavskih zemalja.