Kultura

Izložba Toškovićevih slika u Petrovcu

by Željko Milović, photo by Radomir Petrić | 06:06:2018 | 10:58:26

Sinoć je u galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu otvorena izložba radova velikog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, djela iz kolekcije barske galerije “Velimir A.Leković”.
 
Postavku je otvorio prof. Milun Lutovac, upravnik barske galerije. Posebno je potencirao potrebu povezivanja primorskih gradova Budva, Petrovca i Bara, jer je “prirodno da kulturno bogate, a raznovrsne sredine, koje su geografski bliske budu tješnje povezane nego što su sada”. On je izrazio nadu da je ova izložba inicijativa koja ide u tom pravcu i najavio izložbu slika Veliše Lekovića na istom mjestu.  
 

Govoreći o stvaralaštvu Uroša Toškovića, naveo je kako je “u beskrajnim poljima dječačke mašte kamen bio jedini most između neba i zemlje”, te da je “borba za opstanak iscrtavala čeonu kost namjere da se izađe i da se oslobodi stega rođenjem zatečene bijede”.
 
“Linija bijega vodila je preko Umjetničke škole na Cetinju i Herceg Novog do Akademije likovne umjetnosti u Beogradu, koju završava u klasi profesora Marka Čelebonovića, 1956. To je bio bijeg, a nije ga niko ni tražio, nikome nije falio… Nije falio prostoru iz kojeg je dolazio, ali je nedostajao prostoru u kojem je tek trebalo da se pojavi. I pojavio se! Dogodio se daleko od rodne grude i Crne Gore. Snažne i upečatljive apstrakne forme, kompoziciono postavljene pod različitim  uglom / i / do tada neviđene vibracije crnog tona / stvorile su utisak mistične atmosfere, onog iskonskog – metafizičkog. Papir, karton, platno… Ulje, pastel, ugljen… ratnik, akt, maska… kreacija, snaga i moć – nastajao je osobeni umjetnički manifest Uroša Toškovića”, rekao je prof. Lutovac, otvarajući izložbu.