Kultura

Premijera nove pozorišne predstave učenika SEUŠ

by Ivanka Leković | 06:06:2018 | 11:32:39

“Crvena sfera plave lagune” naziv je predstave koju su sinoć u Domu kulture premijerno izveli članovi Dramskog studija Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Odlična glumačka ekipa, zanimljiv način na koji je obrađena tema alkoholizma, dobro povezane scene i dinamičan tok radnje, pažnju publike držali su punih 40 minuta. Glumačku ekipu čine volonteri Crvenog krsta - Faruk Husović, Martina Bulatović, Armin Kolar, Žaklina Pecović, Todor Sjekloća, Željana Popović i Marijana Martinović.


Tekst i režiju uradile su profesorice Mirjana Savićević i Ivana Kecojević, a koordinatori su Zorica Crnčević, sekretar barskog Crvenog krsta i Dragiša Simović, glumac.

Profesorica Savićević zadovoljna je kako su mladi glumci iznijeli ovu tešku temu: “Raduje me da je tako dobar efekat postignut, da su djeca bila upečatljiva. Radili su sa velikim entuzijazmom da dočaraju tu problematiku. Ovo je druga predstava koju Ekonomska škola radi u saradnji sa Crvenim krstom. Bavimo se raznim problemima koji muče ne samo mlade, već čitavo društvo. Tema ovogodišnje predstave
je alkohol i nasilje u porodici i gledali smo da prikažemo kako taj problem utiče na mlade, na porodicu, kako razara čovjeka. Drago mi je da smo u tome uspjeli”.

Predstavu su pripremili za manje od dva mjeseca. “Gledali smo da bude dinamično, da ima plesa, igre, da su prelazi između scena takođe dramatični, da bi održali pažnju, jer ovi vrući dani čine svoje”, kaže Savićević.


Zorica Crnčević je istakla kako je cilj predstave bio da se ukaže na problem koji muči porodice i društvo: “Večeras je zaista bilo lijepo na poseban način, iako je tema bila teška, opterećujuća. Crveni krst je organizacija koja ima zadatak i cilj da prepozna probleme koji nanose patnju čovjeku i na neki način je ublaži. Ova predstava, kao i prošlogodišnja, ostavile su dobar trag i među učenikom populacijom i među građanstvom, jer smo se bavili problemima, koji su, na žalost, jako prisutni i u našim porodicama i u našoj sredini”.


Ona se zahvalila Crvenom krstu Ohrid i njihovoj manifestaciji “Udahni pozorište”, gdje mladi volonteri ove organizacije učestvuju na regionalnom takmičenju polovinom ovog mjeseca.
 

“Prije dvije godine smo i mi dobili poziv, jer smo potpisali sporazum o saradnji sa Crvenim krstom Ohrid. To nas je podstaklo da krenemo u saradnju sa Ekonomsko-ugostiteljskom školom koja ima dugu tradiciju u pripremi pozorišnih predstava. Ova djeca večeras, koja su inače volonteri Crvenog krsta, učenici Srednje stručne i Ekonomsko ugostiteljske škole, na pravi način su to donijeli i mislim da niko u publici nije bio ravnodušan”.

Za koreografiju predstave bio je zadužen Plesni studio “Habanera”, muziku je uradio Šćepan Radojević, ilustracije Mia Šukurica, a tehničku podršku je dao Kenan Babačić.