Kultura

Promovisan prvi crnogorski haiku časopis

by Ivanka Leković | 10:06:2018 | 13:53:19

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je promovisan prvi crnogorski haiku časopis, u izdanju Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” Bar. Riječ je o polugodišnjem izdanju, štampanom u 500 primjeraka.

Glavni i odgovorni urednik časopisa, Labud Lončar, pozdravio je goste iz Nikšića, Bijelog Polja, Risna, Podgorice i Virpazara. Pročitao je pozdravno pismo japanske ambasade, u kome se izražava zadovoljstvo što se i na našim prostorima pišu haiku stihovi, prepoznatljivi dio japanske kulture.


Haiku stručnjak – haiđin iz Bijelog Polja, Blagoje Lucić, objasnio je kompoziciju haiku stihova, nastanak i formu i pročitao svoju pjesmu objavljenu u časopisu.

Goran Radičević, član redakcije časopisa, kazao je da su objavljeni radovi iz Kanade, Sirije, Švedske, Francuske, Slovenije, Republike Srpske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a među njima su i oni nekolicine preminulih crnogorskih pjesnika.

Pjesnikinja, slikarka i nastavnica iz Golubovaca, Slavka Klikovac, članica Svjetske asocijacije poezije, koja je prošle godine izdala međunarodni poetski zbornik, a zastupljena je i u časopisu, istakla je kako je pisanje haiku stihova lijepa djelatnost koja nalaže određena pravila koja treba poštovati. Objasnila je kako je došlo do toga da piše haiku i kako su je ovi stihovi vratili prirodi i bitnim stvarima u životu.

 
“Ja se i pakujem u haiku stilu - nekad sam u kofere trpala gomilu bespotrebnih stvari - a sada, samo najpotrebnije”, kazala je pjesnikinja koja je za svoje stihove u Japanu osvojila treće mjesto na takmičenju.

Svoje stihove govorili su potom Marinko Pavićević, Blagoje Vujisić, Anto Baković...