Kultura

U Budvi promovisana knjiga Sava Markoča

by Željko Milović | 27:06:2018 | 19:28:33

Sinoć je u Narodnoj biblioteci Budva promovisana knjiga „Kula od sjećanja i druge priče“ Baranina Sava Markoča. Bila je to, nakon barske, još jedna veoma uspješna prezentacija ovog djela koje je za kratko vrijeme postalo jedno od najčitanijih u lokalnim okvirima. 
 
O knjizi su, pored autora, govorili Branka Čvorović i Milica Vučinić, a moderator je bila pjesnikinja Stanka Tanja Rađenović Stanojević.
 
“Neke knjige su vrijedne zbog svog artističkog sklopa, dinamike koja se sklapa u harmoniju, ili zbog uzvišene vedrine, toplog humora, zbog visokog sadržaja supstancije ljudskosti. Neke knjige plijene epskom širinom slova, a neke neodoljivima čini beskompromisni intenzitet osjećanja. Savo nas obogaćuje ljudskošću, i to bi trebalo da bude jedan od osnovnih kriterijuma umjetničke vrijednosti. On nas kroz nju, u više koherentnih priča, vraća na kolodvor najtananijih emocija, preplavljenih ljubavlju, ljepotom davanja i uzimanja, tradicije i običaja, morala, pravde i života. Azbuke najuzvišenijih osjećanja kao jedinog materijala za gradnju ove kule”, istakla je Milica Vučinić, dodavši da je “Savova kula jasna, identitetska, iskrena i iskonska tvorevina, satkana od najiskrenijih emocija, sa alatom koji se prenosi  s’ koljena na koljeno”.

 
Knjigu, po mišljenju novinarke Branke Čvorović, čine i “sudbine djevojaka, udavača, curetaka spremnih za udaju, i onih koje su po mišljenju sela trebale odavno neđe drugo osvitati, mladih žena koje su usahle prije cvjetanja, onih umornih od čekanja da zaškripi kapija, trčanja dežurnih sveznalica da su se ka njihovoj kući zaputili neki ljudi, jedinica treperavih srca željnih muških pogleda i dodira. Sudbine koje one nijesu birale, a često ni željele, a ipak su ih živjele i mirile sa njima, zacrtanim usudom”.
 
“Iako dosta provijava barski mentalitet, običaji, razgovori, nadgornjavanja, nadmudrivanja, doskočice, domišljatost, umiljatost i otvorenost, svaka ponaosob priča, a njih ima više od 30, mogla je biti proživljenja i zapisana u bilo kom dijelu Crne Gore. ‘Kula od sjećanja i druge priče‘ je mnogo više od kule, mnogo više od sjećanja i mnogo više od nekih drugih priča. Knjiga koja nas budi, vraća u neka dobra stara vremena, knjiga o ženskim sudbinama, odvažnosti koju im je život nametnuo, mirenju i praštanju”, potencirala je Čvorović.
 
Markoč je prisutnima najprije objasnio zašto je prvu knjigu objavio dobrano zagazivši u pedesete: “Kod mene je vjerovatno problem što imam kasno paljenje, pa darovi koje imam isplivavaju na površinu kad ne bi trebalo. No, ipak bolje ikad nego nikad. Kod mojih najbližih, kod porodice, uvijek postoji bojazan da ću sljedećeg puta naći neki novi koji će me zaokupirati. Sve je počelo objavljivanjem priča na facebooku, u nešto kraćoj formi od ovih u knjizi, koje su naišle na prilično dobar prijem kod čitalaca. Oblikovanje priča, stavljanje u korice, je bio normalan slijed događaja”.
 
Kako je pripovjedač iz Bara istakao, u svojim četrdesetim se bavio i polaganjem kamena na kamen, ali se, kako godine neumitne lete, “htio dohvatiti nečeg lakšeg, makar kad je fizički posao u pitanju”.

 
“Odabrao sam polaganje sjećanja na sjećanje. Ovo novo polaganje, kako je dobro zapazio recenzent knige, ulcinjski pisac Muzafer Cauši, je način da se odbranimo od zaborava. Kamene kule, svjedoci smo, vremenom stradaju od osvajača, vatre, vode, zemljotresa, ali ipak ostane gomila kamenja. Ne pravilno poređanog, ne onako kako bi trebalo, ali ostane. Ono protiv čega se trebamo boriti je zaborav, jer on kao korov, kao troskot, prekrije svaki trag da se tu nekada voljelo, tugovalo, rađalo, umiralo. Ovo je moj način da se borim. Pažljivom čitaocu neće promaći mogućnost prepoznavanja romanesknog u toku čitanja. Ali, mislim da je to samo zato što su priče hronološki poređane, ne po vremenu, datumu nastanka, već po vremenu odrastanja i sazrijevanja glavnog junaka. A na pitanje što se od mene može očekivati u budućnosti, mogu samo reći kako bih želio da posljednja priča, ona na kraju knjige (“Sise o klin” – prim. aut.), bude uvod za neku novu knjigu. Da budu priče iz nekog slicnog miljea, pisane željenom lakoćom koju volim kod američkih pisaca. Naravno, ukoliko u međuvremenu ne otkrijem neki novi dar”, zaključio je Markoč.
 
Debitantsko izdanje prof. Sava Markoča – zbirka kratkih priča „Kula od sjećanja i druge priče“, u izdanju barske izdavačke kuće „Mediteran Multimedia“, objavljeno je početkom marta ove godine. U Baru je promovisano u okviru Svjetskog dana knjige u sali Dvorcu kralja Nikole.