Kultura

VIDEO: Otvorena izložba Nataše Đurović

by Vesna Šoškić, kamera Studio Petović, montaža Senad Sukalić | 28:06:2018 | 15:23:12

U Dvorcu kralja Nikole otvorena je izložba Nataše Đurović, prva samostalna postavka ovogodišnjeg XXXI Barskog ljetopisa. Izloženo je 35 slika i crteža različitih dimenzija iz poslednjeg ciklusa "Trajanje, nestajanje, trajanje", koji problematizuje odnos života i smrti, odnosno suštinu ljudskog bića.

 
 
 
Nataša Đurović je diplomirala na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, na odsjeku Konzervacija-restauracija. Bila je stipendista francuske Vlade na specijalizaciji u Parizu. Magistrirala je likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Od 2004. do 2008. godine bila je dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, a od 2008. do 2014. prorektor Univerziteta Crne Gore. Kao likovni umjetnik aktivna je od 1989. godine, od kada svoje ideje realizuje u različitim umjetničkim medijima: crtežu, slici fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu...
 
Dobitnica je nagrade Hercegnovskog zimskog likovnog salona i nagrade za crtež Crnogorskog likovnog salona "13.novembar".
 
Polazna tačka svake izložbe Nataše Đurović je prostor, koji postaje dio doživljaja i simboličkog tkanja sadržaja slike, odnosno crteža.

 
“Za mene je svaki put novi prostor novi izazov. U ovom slučaju napravila sam određeni izbor da bih koncept izložbe formirala u nekom saglasju, a istovremeno kontrastu između velikih formata i niza minijatura. Dobija se na sakralizaciji prostora što je meni uvijek značajno, zato što se moja umjetnička istraživanja vezuju za metafizičke teme i nose duhovnu dimenziju, kao što je i potka svih mojih ranijih ciklusa taj duhovni element. Zato je veoma važno kako postaviti izložbu da bi se prenijela takva vrsta atmosfere”, kazala je umjetnica.
 
Dimenzije slike determinišu sadržaj i sam proces stvaranja. A, taj proces je, kako ističe Nataša Đurović, dugotrajan.
 
“U tom procesu, koji traje pet ili šest godina, uvijek se dešavaju različite stvari, počev  od meditacije i pripreme za egzekuciju, to jeste izvođenje djela. Već u toj fazi nastaju neke brze zabilješke i skice kao prpreme za određeni rad na pojedinim djelima, kompozicijama minijatura ili ambijentalnim instalacijama. Istovremeno rad je kompleksan i osmišljen, a na drugoj strani u momentu samog slikarskog ili crtačkog izvođenja djela dešava se jedna velika sloboda", kazala je umjetnica.
 
Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa “Ljetopisa”.
 
“Umjetnici je podjednako važna tema i njena egzekucija, kao i način na koji je djelo prezentirano u određenom prostoru. U tom kontekstu, iako su radove ovog ciklusa, kojeg čine desetine crteža, instalacija, slika, vidjele beogradska i podgorička publika, ovo je posve nova izložba, jer joj je dat novi kontekst, shodno mjestu/prostoru ekspozicije. Nataša vrši selekciju radova po principu ‘manje je više’, dozvoljaljavajući djelu da ‘diše’, specifičnom fenomenologijom, podrctavajući kodirajući diskurs kontrasnim velikim/malim formatima. Kako sama umjetnica kaže, mali formati su ‘dnevnički zapisi duše’, dok su veliki ‘slojevite priče o svjesno / nesvjesnom/intuiciji’.

 
Ono što Natašu Đurović izdvaja među crnogorskim likovnim umjetnicima je njena apsolutna predanost i posvećenost djelu, ne samo u procesu promišljanja i realizacije djela, već i njegove materijalizacije u kontekstu komunikacije. Umjetnica je u određenim djelima od papira iz ciklusa ‘Trajanje-nestajanje-trajanje’ akcentovala materijalnu/fizičku propadljivost umjetničkog djela kroz proces kojem je potrebno trajanje, ali i očekivana reverzibilnost. Pigment koji curi, kapa, miris čađi prašinastog ugljena iz kućnog dimnjaka potencira priču memorije mjesta, prolaznosti, sjećanja. Osvješćenost svakog i najmanje kognitivno-vizibilnog u Natašinom nakanu da isprovocira komunikaciju je kreativni poriv za pitanjima i sumnjom, mogućim odgovorima, djelom pulsirajuće vibrantne energije, u amplitudi od smiraja do egzaltacije, života i smrti, no, već smo rekli da je to ‘Jedno’”, kazala je, između ostalog , na otvaranju dr Anastazija Miranović.
 
Izložba Nataše Đurović u Dvorcu kralja Nikole biće otvorena do 11.jula.