Kultura

Simo Šišević održao koncert u Dvorcu kralja Nikole

| 04:07:2018 | 12:29:14

Mladi crnogorski pijanista, Simo Šišević, rođeni Podgoričanin, uzrastao i školovan u Baru, predstavio se sinoć, pred mnogobrojnom publikom, nastupom u Dvorcu kralja Nikole. Tom prilikom izveo je djela Baha, Betovena, Šopena i Rahmanjinova, koja je, prema njegovim riječima, birao tako da odgovaraju njegovom senzibilitetu, ali i tako da se uz njih crnogorska publika može izraziti.
 
Iako devetnaestogodišnjak, Šišević je do sada osvojio brojne nagrade i priznanja i nastupao u mnogim evropskim koncertnim halama. Ipak, nastup u svom gradu doživio je kao veću profesionalnu i ličnu odgovornost.
 
“Svakako da osjećam malo veću odgovornost prema svom, prije svega, djetinjstvu, svojim profesorima i svim momentima koje sam proveo u ovom gradu. Na svaki svoj nastup gledam kao na nešto jedinstveno, svaki put novo i originalno. Ipak, u Baru sam počeo i zato uvijek pokušavam da mu se vratim i ispunim očekivanja baš ove publike”, kazao je Šišević nakon koncerta.

 
Šišević, koji je svoje muzičko obrazovanje počeo sa svega šest godina, trenutno studira na Royal College of Music u Londonu.
 
“Sistemi obrazovanja i rad sa muzičarima se ovdje i u Londonu svakako razlikuju. U Velikoj Britaniji više se polaže na individualnost studenata, odnosno individualnu metodu. Radi se na formiranju jedinstvene ličnosti tokom sviranja. Tamo se, recimo, mnogo vodi računa o mom viđenju djela koje izvodim, a da se ni u jednom trenutku ne odstupi od pravila i zakonitosti muzike”, objasnio je Šišević.
 
Koncert Sima Šiševića je dio muzičke selekcije koja je posvećena barskim i crnogorskim umjetnicima, koju je kao selektorka potpisala Aleksandra Vojvodić Jovović. Sljedeći koncert biće upriličen u subotu, 7. jula, kada će na platou ispred Dvorca, od 22h, nastupati Meduoteran džez duo i Sira Eingemann.