Kultura

Otvorena izložba Vahide Nimanbegu

| 05:07:2018 | 12:09:46

Za ljubitelje likovne umjetnosti sinoć je, u Galeriji “Velimir A. Leković” otvorena i druga samostalna izložba 31. “Barskog ljetopisa“. Svojih dvadesetak radova, rađenih u ulju na platnu, barskoj publici predstavila je poznata crnogorska umjetnica Vahida Nimanbegu.
 
“Ujednačeni kompozicioni sklad u njenim radovima, naizgled slučajni ritmičko-dinamički odnosi, navode na razmišljanje da je sve gotovo spontano nastalo. Upravo je suprotno. Promišljeni i izbalansirani likovni elementi djela, čine konstrukt slike otvorenim poljem osmišljenih intervencija... Vedro i životno, zagonetno i intrigantno, lirsko i intimističko, slikarstvo Vahide Nimanbegu vjeruje u sublimaciju životnih sokova kroz jedinstvo različitosti – umjetnosti i kultura ovdašnjih prosotra, ljepote krajolika fizičkih pejzaža, ali i onih mentalnih što kroz simbol progovaraju u vidljivom”, kazala je dr Anastazija Miranović, otvarajući izložbu.

 
Postavka Vahide Nimanbegu moći će da se obiđe u Galeriji do srijede, 18. jula. Takođe, u galeriji do kraja „Ljetopisa“ biće aktuelna i kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika, čijih je trideset radova izloženo, ali i dostupno za kupovinu.