Kultura

Radovi Saše Ćetkovića treći u Francuskoj

izvor: t-portal.hr | 09:07:2018 | 10:20:53

Fotograf Saša Ćetković, sin najpoznatijeg barskog fotografa koji je živio i radio u Zagrebu - Joza Ćetkovića, osvojio je treće mjesto na prestižnom takmičenju PX3 “Prix de la Photographie Paris”, sa serijom fotografija od pet portreta pod nazivom “Aging in style” (“Stariti sa stilom”).
 
“Stariji ljudi, mada često zanemareni, najčešće imaju najzanimljivije priče, a ovim sam ih fotografijama htio zabilježiti”, pojasnio je Ćetković seriju portreta za koju je dobio nagradu.
 
Na takmičenju je učestvovalo na hiljade kandidata iz 85 zemalja, a komisiju su činili najvažniji međunarodni stručnjaci fotografske industrije, poput Carla Johnsona - kustosa fotografije u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu, Marka Heflina - direktora njujorškog American Illustration + American Photography, Gillesa Raynaldyja - direktora pariškog Purposea, Natalie Johnson - urednice londonskog magazina “Digital Photographer”, Chiare Mariani - urednice fotografije italiijanskog “Corriere della Sera”...
 

Saša je treća generacija umjetničkih fotografija porodice Ćetković iz Zubaca. Bavljenje fotografijom počeo je Jakob Ćetković, koji je prije Drugog svjetskog rata otvorio jednu od prvih fotografskih radnji u Starom Baru. Sve je to nadogradio Jakobov sin, a Sašin otac - Jozo - u Zagrebu je postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora umjetničke fotografije Jugoslavije sedamdesetih godina prošlog vijeka.
 
Saša Ćetković rođen je u Zagrebu, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn na odjelu fotografije. U Francuskoj je  2018. dobio i nagradu FIAP Ribbon od međunarodne organizacije fotografske umjetnosti u Vernonu. Godinu ranije, 2017. osvojio je treće mjesto u kategoriji portreta kao finalista međunarodnog takmičenja “Rovinj Photodays”, u konkurenciji 8600 fotografija od 600 fotografa iz 27 država. U 2016. osvojio je dvije prve nagrade u Zagrebu, a iste godine je dobio pet nagrada na međunarodnim salonima FIAP-a u Argentini, Turskoj, Norveškoj, Francuskoj i Kirgistanu.
 
Na salonima fotografije pod visokim pokroviteljstvom međunarodne organizacije fotografske umjetnosti (FIAP) ima više od 46 prihvaćenih fotografija u 20 zemalja. U Hrvatskoj je učestvovao na 31 izložbi od kojih su 10 samostalne. Član je ULUPUH-a.