Kultura

Koza ili Ko je Silvija na programu Ljetopisa

PR služba Ljetopisa / foto Studio Petović | 31:07:2018 | 11:40:43

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Koza ili ko je Silvija”, u režiji Danila Marunovića, odigrana je sinoć na sceni u Starom Baru. Originalni tekst američkog velikana moderne dramaturgije Edvarda Olbija tumačili su glumci Marko Baćović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić i Marko Todorović.
 
“Koza ili ko je Silvija“ je kontroverzna priča o srednjovječnom, uspješnom njujorškom arhitekti Martinu Greju, koji je na vrhuncu svoje karijere i živi u skladnoj, liberalnoj porodici, sa suprugom i sedamnaestogodišnjim sinom, homoseksualcem. Zaplet nastaje u trenutku kada se otkrije činjenica da se Martin zaljubio i stupio u seksualni odnos sa kozom – Silvijom. Od tog trenutka, do samog kraja, pred šokiranim gledaocem niže se niz situacija porodične degradacije, spoznavanja ljudskih granica, preispitivanja kategorija ljubavi, morala, slobode i liberalnosti, spremnosti da se objasni, opravda ili osudi atipična društvena pojava.

 
“Ovaj Olbijev komad na brutalan način ismijava ono što su krajnje konsekvence liberalizma danas u svijetu, u smislu da postavlja jedno ozbiljno pitanje: Da li smo izvojevali sve velike bitke za slobodu i da li i dalje imamo prostora da se borimo za slobode, u ovom slučaju seksualne? Da li je liberalizam u toj svojoj diktatorskoj ideološkoj prirodi postao svoja suprotnost ili čak postao konzervativan. To je jedan paradoks, osobito zapadne civilizacije u kojoj je sve dozvoljeno. Olbi se upravo obračunava sa tim fenomenom”, kazao je reditelj Marunović.
 
Predstava, čija je suština priče tragična jer prikazuje vrtoglavi sunovrat jedne skladne porodice i urušavanje dvije ostvarene i jedne ličnosti u formiranju, ima humoristične, pa čak i groteskne elemente.
 
Komične situacije ostvaruju se kroz odnose, ali i vješto portretisanje glavnoj junaka, sa čijom se stvarnošću suočio glumac Marko Baćović.

 
“Svog lika, Martina, ne pokušavam, tumačeći ga, niti da osuđujem, niti da pravdam. Prosto uronim u taj lik, koji je jako lijepo napisan. Čudan je ovo žanr – nešto između tragedije, porodične drame, komedije... Svega ima i sve mora da se osjeti i nađe adekvatna vrsta igre koju pisac nudi. Ako se to uspije, publika ulazi u jedan prilično čudan, neobičan svijet iz koga može da se ‘uleti’ u neko gađenje, ako se ne prikaže dobro. Ako je suviše komedija, postaje besmisleno. Dakle, morala se naći mjera između drame i komedije”, istakao je Baćović.
 
“Koza ili ko je Silvija“ je diplomska predstava Danila Marunovića, nastala u saradnji sa Barskim ljetopisom i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja. Već pet godina je na redovnom reprtoaru Crnogorskog narodnog pozorišta.