Kultura

Predstava Sinovi umiru prvi u Starom Baru

by PR služba Barskog ljetopisa | 03:08:2018 | 16:28:47

Predstava Narodnog pozorište Republike Srpske “Sinovi umiru prvi” odigrana je sinoć na sceni u Starom Baru, u okviru regionalne pozorišne selekcije “Barskog ljetopisa“. Predstavu, rađenu po tekstu Mata Matišića, režirao je Marko Misirača.
 
„Sinovi umiru prvi“ je groteskna, crnohumorna priča o traženju nestalih, najmilijih i ubijenih, ucjenama mafije koja na prodaju nudi podatke o mjestu gdje su zakopani, o iskopavanjima drugih, potpuno nevinih mrtvaca da bi prisilili mafijaše da im otkriju te toliko tražene lokacije. To je priča o traženju duše, koje kao problem, izuzetno dobro komunicira sa vremenom danas.

 
“Mislim da je poruka ove predstave da neke rane nikad ne mogu da zacijele koliko god se mi trudili i da je jako teško pronaći pravi put dolaska do pomirenja i razrješenja nekih računa i ostavljanja svega toga iza nas. A to je mač sa dvije oštrice. Ako se non-stop okrećemo ranama iz prošlosti, nećemo dozvoliti da zacijele. Opet, ako se okrenemo skroz od njih, kao da nemamo poštovanja prema njima. Ja mislim da čovjek svakako treba da gleda naprijed i da se ne obazire mnogo unazad, jer te rane mogu izazvati samo bijes, očaj, i krajnjem na žalost smrt”, kazao je glumac Zlatan Vidović nakon igranja u Baru.
 
Osim njega, uloge u predstavi tumače: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Svetlana Tanja Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Rok Radiša i Zoran Stanišić.