Kultura

Promocija Rajkove Molitve nad Balkanom u Plavu

by DAN | 06:08:2018 | 11:23:07

U okviru manifestacije “Dani borovnice 2018” u Plavu održana je promocija knjige Rajka Joličića “Molitva nad Balkanom”, zbirka pjesama o kojoj su govorili Suljo Mustafić i Alija Redžematović.
 
Mustafić je istakao da i letimično čitanje Joličićevih stihova potvrđuje njegovo nastojanje da dokaže kako je on pjesnik čija je poetika više od svake protežirane i nagradama vrednovane savremene poezije, s kraja prošlog i početka novog trećeg milenijuma.
 
“Njegovo stvaralaštvo postalo je opštenarodna umjetnička vrijednost koja se kao takva uselila u naš svakodnevni život —u naše domove, čiji su mnogi stihovi postali himnična nezaobilaznost, dječja i mladalačka radost, koncertna, horska i solistička željenost, nacionalna i državotvorna trajnost. Bogatstvo Rajka Joličića je njegova i uža i šira porodica, a dar božji su njegovi prijatelji i, nadasve, njegova pjesnička, književnička, publicistička, novinarska, umjetnička i sportska ostavština. Želim i da izrazim zadovoljstvo njegovim umjetničkim i kulturnim tretmanom višedecenijskog doprinosa crnogorskoj kulturi i umjetnosti, crnogorskoj dječjoj i rodoljubivoj poeziji, crnogorskom pjesničkom i ljudskom lojalizmu i patriotizmu”, istakao je Mustafić.
 
Alija Redžematović je naglasio kako je zahvalan organizatoru “Dana borovnice” što su mu pružili mogućnost da iskaže “oduševljenje umjetničkim, urbanim i kulturnim dometima Rajka Joličića, tribuna savremene crnogorske pjesničke riječi”.