Kultura

Roman o nesrećnim ženama Ibrahima Berjashija

| 06:08:2018 | 15:45:23

Pisac iz Ostrosa Ibrahim Berjashi, koji živi i radi u Ulcinju, ovih dana se predstavio novom knjigom. Riječ je o romanu “Sheshi i tregut me gra“ („Trg za prodaju nesrećnih žena“), u izdanju Art Cluba iz Ulcinja. Djelo je plod sufinansiranja Ministarstva kulture Crne Gore i Albanskog savjeta CG.
 
„Autor je tretirao vrlo aktuelnu i tragičnu temu - sudbinu nesrećnih žena iz okoline Skadra i drugih gradova regionalnih zemalja, koje se, zbog siromaštva i nemaštine, preko takozvanih turističkih agencija ’prodaju’ po zemljama okruženja, ali i po čitavoj Evropi do Amerike i Australije, navodno da rade kao konobarice. Međutim, one su od raznih bandi prinuđene da bave prostitucijom ili drugim kriminalnim radnjama, ali se i likvidiraju jer odbijaju ponuđene poslove“, ističe publicista Vait Nikaj.

 
Roman je predstavljen na Sajmu knjiga koji se održava na Maloj plaži u Ulcinju, a Berjashijeva knjiga je probudila veliko interesovanje čitalačke publike, jer je riječ o iskusnom  piscu, ne samo kod Albanaca u Crnoj Gori.
 
Berjashi se smatra osnivačem literature i novinarstva na albanskom jeziku u Crnoj Gori. Zastupljen je u školskim udžbenicima na albanskom jeziku. Njegove pjesme i priče na crnogorskom jeziku objavljene su u časopisima i antologijama . Bio je urednik časopisa “Koha” u izdanju  “Pobjede“, a preko tri decenije bio stalni dopisnik prištinskog lista „Rilindja”. Laureat je prestižnih nagrada za poeziju. Od 2004. do penzije 2015. god. bio je novinar -urednik TV “Teuta” u Ulcinju. Preko dvije decenije učesnik je  Međunarodnog festivala Pod starom maslinom.