Kultura

Prva knjiga Ljiljane Vujović

by Željko Milović | 24:08:2018 | 19:22:26

Dugogodišnja prosvjetna radnica, aktivista NU "Žene Bara velikog srca“, Ljiljana Vujović, publikovala je prvu proznu knjigu, pod nazivom "Niti“.
 
Izdavač je nevladino udruženje čiji je član, a priređivač za publikovanje bila je Baranka nastanjena u Nikšiću, profesorica književnosti Dragana Erjavšek.
 
"Zbirka ’Niti’ može biti posmatrana i kao romantizovana autobiografija i kao poezija s najslobodnijim od svih slobodnih stihova. U oba slučaja je jedno nježno svjedočanstvo žene koja se u hodu učila strpljenju, suočavala s nepravdama, borila za sebe i svoje svim svojim bićem, a jedina zrela osnova s kojom je bila rođena bila je bezgranična ljubav za drugoga. Čini se da i na ovom mjestu, u prvoj knjizi Ljiljane Vujović, ta neprerađena, potpuna i ničim uslovljena ljubav iz ničega napravi problem, ali ga do kraja popločane staze sopstvenih utisaka, uobličenih u suptilne i umirujuće priče, nekako sama i riješi“, istakla je, pored ostalog, u recenziji Dragana Erjavšek, dodajući da "njena kratka rečenica podgrijava dinamiku, njeni likovi su stvarni i opipljivi, njene meditativne minijature se nalaze na samoj ivici generičnosti i prepoznatljivosti, ali je nikad ne prelaze“.
 
Prva knjiga Ljiljane Vujović, "Niti“, može se pronaći u knjižari "Čarobni kutak“, a sav prihod od kupovine ide u dobrotvorne svrhe.