Kultura

VIDEO: Izložba Mnogolikost savremene umjetnosti

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 09:09:2018 | 13:50:41

U galeriji "Velimir A Leković" otvorena je izložba "Mnogolikost savremene umjetnosti" na kojoj se predstavilo jedanaest crnogorskih umjetnika - Dragoslav Jeknić, Duško Radović, Majda Mučić, Matija Radović, Milun Lutovac, Seida Belegović, Sonja Krajnović, Tanja Maliković Ćupić, Željko Dapčević, Kosta Radović i Selma Đečević.
 
“Sva djela izložena na kolektivnoj izložbi ‘Mnogolikost savremene umjetnosti’ ujedno su i dio i cjelina. Ona su stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh odabranog vremena, unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma i kao sadržaj”, zapisao je, između ostalog, u katalogu za ovu postavku mr Milun Lutovac, upravnik barske galerije, koji je na postavci zastupljen i kao umjetnik, sa dvije svoje slike.
 

Na izložbi dominiraju različiti likovni izrazi, počev od crteža, grafike, skulpture, do konceptualizma i apstrakcije.
 
“Možda je ovo početak jedne nove likovne stvarnosti kod nas”, kazao je Duško Radović, slikar i teoretičar savremene umjetnosti, koji se na postavci u Baru predstavio simboličkim radovima.
 
“Ovdje su radovi mog oca Koste Radovića, ali iz oblasti književnosti, jer je on bio pjesnik, romanopisac i pripovjedač i mog sina Matije, skulptora. Moja djela posvećena su nauci i umjetnosti, a ovi strujni stubovi na slikama su simbolički, jer ja se izražavam, prvenstveno putem simbola. Stubovi simbolizuju prenošenje umjetničke energije sa oca na sina i dalje, dakle u fokusu je stvaralački gen”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Duško Radović.
 
Matija Radović je završio Fakultet likovne umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo.Radovi u barskoj galeriji, skulpture u kamenu i bijelom mermeru, nastavak su njegovog opusa “Estetika, forma i oblik-drvo, plod, list”.
 

I ova izložba, ističe Matija, potvrđuje da umjetnost oplemenjuje čovjeka i njegov duh i snažno utiče na društvo. “Čini mi se da je umjetnost danas zapostavljena, a mi, umjetnici , postojimo da bi se izrazili kroz naša djela i, između ostalog, ukazali i na propuste i devijacije društva. Mislim da i ova postavka ima te obrise i nosi takvu poruku”, kazao je Matija Radović.
 
Selma Đečević se bavi tematikom žene, ali i metafizičkim problemima. Na izložbi “Mnogolikost savremene umjetnosti” učestvovala je sa tri svoja rada u različitim tehnikama. “Napravila sam odabir koji se odnosi na različit vremenski raspon, ali i različite tehnike. Jedna grafika rađena je u dubokoj štampi i dva crteža sa istom temom, ali u različitom maniru. Moje radove prožimaju promišljanja vezana za žensku suptilnost, ali i metafiziku”, kazala je Selma Đečević, koja smatra da je ovom postavkom napravljen dobar presjek savremene likovne umjetnosti u pogledu raznovrsnosti likovnih tretmana i umjetničkih poetika.
 

“Utisak identitetske krize, koji preovladava i na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti”, ocjena je mr Miluna Lutovca, upravnika barske galerije, koji se uspješno bavi slikarstvom, u što se mogu uvjeriti oni koji pogledaju ovu lijepu izložbu.
 
“Optimizam i energija koji krase  postavku, više senzibiliteta i poetika združenih na ovom malom prostoru, ponudili su nam jedno skriveno pismo koje može da bude veoma značajno i znakovito. To je cilj svake postavke i mislim da smo u tome uspjeli i da ova izložba pronalazi svoj dalji put”, kazao je mr Lutovac, koji zaključuje “Okružen izmijenjenim i promjenjivim svijetom, naš današnji umjetnik živi u epohi koju nazivamo prelaznom. Dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, oblik i riječi. Naše je da budemo svjesi onoga što se događa i, koliko možemo, držimo otvorenom svoju komunikaciju s budućnošću”.
 
Izložbu “Mnogolikost savremene umjetnosti” publika u galeriji “Velimir A. Leković” može pogledati do 28. septembra.