Kultura

Promocija knjige Đulizara u IKC Bar

| 18:09:2018 | 14:38:05

Zbirka priča “Đulizara” Šefke Begović Ličine promovisana je u Islamskom kulturnom centru u Baru.
 
Autorka nastoji da kroz tekstove sačuva od zaborava tradiciju, kulturu i običaje Bošnjaka, oslika lik Bošnjakinje, pa su je promoteri njenih knjiga širom zemlje nazvali “ambasadorkom sandžačke kulture i tradicije”.
 
“Bošnjačka književnost je značajno obogaćena njenim stvaralaštvom. Njene teme su pretežno vezane za sandžačku ženu, tu heroinu koja je najjači porodični stub, najčvršća karika jednog društva. Ta žena je u njenim pričama stavljena poput stijene u koju se odbijaju zraci, naleti vjetra i oluje, hrabro podnosi sve životne nedaće. Sva njena dosadašnja djela imaju svoju osobenost, a njena knjiga ‘Đulizara’ koja predstavlja zbirku sandžačkih priča inspirisanih istinitim događajima, dopunjena je sa pedesetak fotografija sandžačkih žena, intelektualki u vjenčanicama i ala-turko nošnji. Autorka je željela da prikaže čitaocu i široj javnosti Bošnjakinju kao naučnicu koja u isto vrijeme prati modne trendove i čuva svoju tradiciju”, rekla je promoterka Muamera Gicić-Zejnelagić.
 
Mr Džavid Begović govorio je o spisateljstvu Šefke Begović Ličina čiji su tekstovi zasnovani na istinitim događajima. “Kroz svoja djela želi da utvrdi i obnovi bošnjačku - sandžačku tradiciju i u tome veoma uspijeva jer je okupila sve ono što je lijepo u našoj kulturi i iznijela na jedan lijep način”, istakao je mr Begović.
 
“Svuda govorim da Bošnjakinja mora da bude sinonim čednosti, morala, da bude naukom obogaćena. Da prati naučna svjetska zbivanja. Njeno tijelo da ne bude izlog i ne smije da bude izložba. Bošnjakinja mora da plijeni svojom čestitošću. Neko može da je mrzi, ali mora da je poštuje. Upravo o tome govorim. Moramo da sačuvamo svoj identitet. Da budemo prepoznatljivi i po garderobi, manirima i po enterijeru naših soba. To nije svjetski bonton, to su nama naše majke dale. Da starijem ne upadamo u riječ, da ga ispoštujemo, da pomognemo siromahu, da nevoljniku udijelimo... Sve su to naši maniri. Da budemo ponosni što su nam naše majke dale najjače temelje i najljepši odgoj”, poručila je autorka Šefka Begović Ličina.
 
Interpretatorka tekstova iz zbirke priča “Đulizara” je bila Aida Zejnelagić, a medijatorka Sanela Karišik Begović.