Kultura

Knjiga Sava Markoča promovisana u Reževićima

by Portal analitika / Bar Info, photo Miroslav Grubić | 20:09:2018 | 19:25:41

Sinoć je na terasi Spomen doma “Reževići” održana promocija knjige Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče”, izdavač “Mediteran Multimedia Bar”.
 
Moderatorka večeri, mr Milica Stanić Radonjić, poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve, je istakla kako “u svojoj knjizi Savo podsjeća kolika je, u stvari, moć riječi – jednostavne i snažne, da sačuva, podsjeti i opomene svakog od nas koliko je važno od zaborava spasiti našu malu, ličnu, porodičnu istoriju i istinu”.

 
Urednica Radio Budve Branka Čvorović je u svom obraćanju istakla lični doživljaj knjige, ukazavši na to da je knjiga ove vrste lako razumljiva i da lako može naći put do svakog čitaoca.
 
“Ukupno 32 Savova zapisa sada su i naši – jer u svakom od njih prepoznaćemo dio svog djetinjstva, odrastanja, zaljubljivanja, odljubljivanja, ushićenja, razočaranja, tegoba, snova, sanjarenja, radosti, iznenađenja i svega onoga što naš život i sudbine pletu“, dodala je Čvorović.
 
Koreograf, nekadašnji umjetnički direktor Plesnog studija “Solletico” iz Bara Milica Vučinić je objasnila kako je “prodorom ove knjige, sa te lijepe porcelanske figure današnjice: porijeklo, porodica, tradicija, na čijoj osnovi su izgrađena sva naša osjećanja i misli, cio naš identitet, Savo uspio da strgne veo paučine, da oživi i vrati nešto tako daleko i toplo, zaboravljeno i zanemareno. I koliko se samo lakše diše sada kad je, konačno, smisao kao ideja skinut sa dnevnog reda! Sve je u Savovoj ‘Kuli’ ljupko, naivno razigrano, lepršavo i dvosmisleno, do samog kraja svake od priča, do iznenadne provale htonskih sila na površinu. Izvanredna slika suštine malog čovjeka i malih porodica, običnih ljudi neobičnih snova, igra svijetla i kamena i snažni mirisi djetinjstva”.

 
Savo Markoč je na promociji pročitao tri kraće priče iz svoje knjige, naslovljene prema bojama italijanske zastave: “Verde“, “Bianco“ i “Rosso“ (zelena, bijela, crvena), pritom ukazujući na određene zanimljivosti iz bliže prošlosti Bara i Barana, koji su sa Italijom i njenom kulturnom neraskidivo povezani.