Kultura

VIDEO: Revija filma za jačanje veza Italije i Bara

by Vesna Šoškić; photo: Studio Petović, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 28:09:2018 | 13:03:36

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je otvorena manifestacija “Revija italijanskog filma”, tokom koje će barska publika imati priliku da vidi nekoliko ostvarenja novije italijanske produkcije. “Nastavljamo jačanje tradicionalno dobrih veza Crne Gore i Italije”, kazali su na otvaranju ambasador Italije Luca Zelioli i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. Otvaranju manifestacije prisustvovao je i nadbiskup barski,  monsinjor Rok Đonlešaj.

 
“Nije slučajno što se druga po redu ‘Revija italijanskog filma’ održava u našem gradu, kao što nije slučajno ni to što je ambasador Luca Zelioli prvu posjetu jednom gradu u Crnoj Gori učinio upravo u Baru”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je naglasio da tradicionalno jake veze Crne Gore i Italije, i kroz istoriju i kroz kulturu, čine dobru osnovu za dalje jačanje prijateljskih odnosa.
 
“Posebno mi je drago što smo u prethodnom periodu bili svjedoci uspješno sprovedenih zajedničkih projekata Crne Gore i Italije. Već večeras mogu da najavim da će saradnja Bara sa Italijom u narednom periodu biti još intenzivnija. Planirano je bratimljenje Bara i Barija i za to su se stekli svi pravni uslovi. Takav institucionalni okvir će nam pružiti sjajne mogućnosti za još bolju saradnju i prijateljstvo dva grada”, kazao je predsjednik Raičević, koji je izrazio zadovoljstvo što su u publici bili i predstavnici mlađe i starije populacije.

 
“Revija italijanskog filma nije samo popularisanje filmske industrije, već i italijanskog jezika i kulture, koji se prezentuju Crnoj Gori i Baranima. U publici vidim puno pripadnika starije generacije, kojima je RAI UNO bio prozor u svijet, a festival ‘San Remo’ možda prva muzička edukacija. Svima nama filmovi američke produkcije, sinhronizovani na italijanski, bili su jedinstvena prilika da učimo ovaj divni jezik. Kroz tri dana, na Reviji italijanskog filma, osjetićemo mirise i ukuse, ali i humor naše drage Italije”, zaključio je predsjednik Opštine Dušan Raičević.
 
Ambasador Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli najavio je da će ambasada takođe intenzivno raditi na jačanju kulturnih veza sa Barom, te da je ovo jedan u nizu planiranih kulturnih događaja u gradu pod Rumijom.
 
“Večeras ću održati obećanje koje sam dao prilikom moje prve posjete Baru, na što me je podsjetio gradonačelnik, jer sam prvu posjetu jednom gradu u Crnoj Gori učinio ovdje. Tada sam obećao da ću se vratiti sa jednim kulturnim događajem. Uspjeli smo da u Bar donesemo tri italijanska filma novije produkcije i da vam na taj način omogućimo da imate jedan pogled na ono što je sadašnjost Italije”, kazao je italijanski ambasador Luca Zelioli, koji je najavio da će u Baru biti organizovana još jedna Revija italijanskog filma koja će biti okrenuta prošlosti.

 
Na otvaranju sinoćnje manifestacije, publika je vidjela humoristički film “L’ora legale”, o administrativnoj i političkoj problematici savremenog društva, a narednih večeri biće prikazani, takođe, filmovi novije italijanske produkcije – “Amore e malavita” o organizovanom kriminalu, te dramatična filmska priča, snimljena po istinitom događaju – “Veloce come il vento”.
 
Projekcije su večeras i sjutra veče, od 20 sati, u sali Dvorca kralja Nikole.