Kultura

Markočeva knjiga promovisana na Sajmu knjiga u Podgorici

| 05:10:2018 | 10:45:30

Promocija knjige „Kula od sjećanja i druge priče“ Baranina Sava Markoča održana je juče na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici.
 
O knjizi su, pored autora, govorili novinari i publicisti Slobodan Čukić i Željko Milović.
 
Čukić je isticao kako dugo na crnogorskoj sceni nečija prva knjiga nije bila ovako visokog kvaliteta, te da je Markoč širom otvorio vrata za sebe u modernoj knjniževnosti naše države.
 
„Reklo bi se da se ovakva knjiga i mogla napisati samo u poznijim godinama. Iako se radi o prvijencu, kompozicija i način pisanja su kao da Savo iza sebe ima na desetine izdanja. Savo je naprosto natopljen iskustvom, ali prije svega mjerom, osjećajem za rečeno, pripovjednim poretkom, a na to ide i magično iskustvo kamenoklesara koje ima magičnu ulogu. On likove u knjizi ne formira pisanjem, on ih kleše. Savo na izvanredan način, vjerovatno prvi u našoj književnosti, opisuje siromaštvo šezdesetih i sedamdesetih i naše oduševljenje spoznajama novih stvari, fascinacijama muzikom, filmovima, knjigama, dešavanjima oko nas“, rekao je Slobodan Bobo Čukić.

 
 
Milović je istakao kako je na sajmu u trostrukoj ulozi, kao izdavač čije je kuća „Mediteran Multimedia“ publikovala ovo djelo, kao recenzent knjige i kao prijatelj autora.
 
„Svako voli da piše o svojima sjećanjima, ali mali broj njih zna da to uradi bez patetike i pretjerivanja. A Savo to umije. Poprište događaja u knjizi su mikrolokaliteti koji ovdje u Podgorici malo znače, od stijena za pecanje na Volujici, preko puta kroz Tabiju, do šušanjske šumice, ali su priče napisane tako da imaju univerzalni karakter. Bol i radost, način direktnog iskustva adolescentskog i buđenja djetinjstva su pojavno svuda isti, zato ova knjiga sa svima dobro korespondira“, naveo je Milović, ukazavši na „genius loci – duh mjesta“, odnosno činjenicu da je Bar „u posljednje 2-3 godine iznjedrio 7 knjiga priča o Baru sedamdesetih i osamdesetih“, te da je „Savova knjiga jedan od najljepših bisera u toj nisci knjiga“.
 
Prisutnima se obratio i autor, objasnivši kako je uopšte došlo do njegovog upliva u književnost.

 
„Kod mene sve kasnije počinje, pa je i ovo. Ranije sam se mnogo više bavio klesanjem, išlo je dosta dobro, ali kako je kosa počela da bijeli sve više mi je to to postajalo napor, pa sam ga zamijenio lakšim zanatom, barem fizički - objavljivanjem priča. Iz jednog zanata koji mi je bio u krvi jer su moji preci to radili, ja sam nastavio njihovu rabotu, da bi kao lijen i moderan potomak prešao na drugo polje i posvetio se pisanju priča“, rekao je Markoč, nakon čijeg kratkog govora je počela izuzetno dobra komunikacija s publikom, što je bila i osnovna intencija Sajma.
 
Ovo je bila peta promocija knjige „Kula od sjećanja i druge priče“, objavljene u martu ove godine. Premijerno predstavljanje je bilo u Baru, nakon čega su slijedile promocije u Budvi, Reževićima i Ulcinju. 

Savo Markoč je rođen januara 1963. u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsjek engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, a veći dio radnog vijeka proveo u pomorskim agencijama. U četrdesetoj je otkrio ljubav prema klesanju, a u pedesetoj ka pisanju kratkih priča. Živi, radi, kleše i piše u Baru.