Kultura

Kreacije Anastazije Miranović predstavljene u Beogradu

by Vjera Knežević Vučićević | 05:10:2018 | 11:01:52

Nakon multimedijalnog projekta “Eros, krv i svetost” koji je prije dvadesetak dana otvoren u Biljardi na Cetinju, modna kreatorka Baranka Anastazija Miranović svoje kreacije predstavila je sinoć u galeriji “Progres” u Knez Mihajlovoj u Beogradu.
 
Događaj je organizovan povodom prvog velikog predstavljanja modnog studija “Maruška” iz Čačka, poznatog po izradi štampe na svili, sa kojim Miranović ima dugogodišnju plodnu saradnju.

 
“Poziv da budem gošća na izložbi uslijedio je nakon nekoliko uspješnih projekata koje smo zajedno realizovali. Saradnja sa studijom ‘Maruška’ počela je radom na velikom projektu - proslavi Zlatnog jubileja 50 godina crnogorskog najcjenjenijeg brenda – ‘Plantaže’, kada sam uradila namjensku kolekciju svu u svili”, objašnjava Miranović, uz podsjećanje da je specifikum revije što je bila prvi događaj tog tipa održan u vinskom podrumu Plantaža - “Šipčaniku”.
 
“Saradnju smo nastavili na više projekata - cijela kolekcija posvećena djelu Petra Lubarde urađena je aplikacijom reprodukcija čuvenog slikara štampom na svili… S obzirom da je ovo njihova prva velika izložba izrazili su želju da mojim modelima participiramo tom projektu. U Beogradu je predstavljeno deset modela iz kolekcije ‘Između dana i noći’ nazvane po čuvenoj Lubardinoj slici”, objašnjava Miranović.

 
Nakon predstavljanja u Beogradu, modna kreatorka neće praviti pauzu - slijedi izrada nove kolekcije na kojoj, kako je šarmantno uz osmjeh objasnila, već određeno vrijeme “misaono” radi, a tematikom je iznova vezana za kulturnu baštinu Crne Gore i njenu valorizaciju. Ovoga puta u pitanju je “Bihorski ćilim”.

 
“Imala sam sreću da kao direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na čijem sam čelu bila do prije nekoliko mjeseci, mnoga nematerijalna dobra zaštitim kao kulturna dobra ove države. Među njima je dobrotska čipka, crnogorski zlatovez na nošnji i izrada bihorskog ćilima. Vanredna ljepota tih ćilima je u meni izazvala reakciju da osmislim kolekciju koja će takođe biti rađena u svili. Apliciranje motiva ćilima na svili iznova ću povjeriti studiju ‘Maruška’, a planiram i saradnju sa vrijednim tkaljama kojih u Crnoj Gori nema veliki broj. Biće to svojevrsno očuvanje tog zanata, tako da će kaputi, mantili i dugački prsluci biti rađeni u tehnici vunenog tkanja na razboju sa motivima ćilima u kombinaciji sa svilenom štampom studija ‘Maruška’”, navodi ova neumorna, svestrana dama, najavljujući novu kolekciju koju će raditi u saradnji sa slikarom Srđanom Vukčevićem poznatim po izradi aksesoara, šešira, što će, kako zadovoljno ističe, biti nastavak priče o baštini i umjetnosti kroz njen modni izraz.